• Henk van Ommeren

Bouwdorp op veld ArchiSpel

SPAARNDAM In de herfstvakantie (21 tot en met 29 oktober) wordt de derde editie van Bouwdorp Spaarndam gehouden. Kinderen van 7 tot en met 13 jaar bouwen daarbij in groepjes een hut. Dit jaar niet bij Clubhuis De Bunker van Don-Bosco Spaarndam, maar op activiteitenplek ArchiSpel aan de Ringweg.

In 2015 kwam Wijnand Menger met het idee voor een activiteit in de herfstvakantie, bestemd voor de basisschoolleeftijd. Een terrein waarop de jeugd hutten kan bouwen, kwam beschikbaar. Het idee sloeg aan, want in het eerste jaar waren er al 90 deelnemers.

OVERWELDIGEND Door een explosieve groei bleken de mogelijkheden bij Don-Bosco Spaarndam ontoereikend. Menger richtte samen met onder anderen Mark Westerveld een stichting op. Na overleg met de gemeente bleek het veldje bij ArchiSpel groot genoeg. De aanmeldingen waren volgens hem 'overweldigend'. ,,Maar liefst 151 kinderen willen in totaal 31 hutten gaan bouwen.''

De organisatie vergt nogal wat voorbereiding. ,,Een compleet veiligheidsplan moest worden gemaakt om een vergunning te krijgen van de gemeente. Door de ligging moet een speciale toegang worden gecreëerd voor de aanvoer van het bouwmateriaal. Bovendien moet het terrein worden afgezet met hekken.'' Centraal erop komt een door Menger gemaakte totempaal met een hoogte van vijf meter.

De start is maandag 21 oktober. ,,Ouders moeten hun kinderen afzetten en mogen alleen blijven als zij deel uitmaken van de groep vrijwilligers. Daarvoor zijn nog wel meer mensen nodig. De vrijwilligers begeleiden de bouw en controleren of de bouwwerken voldoende stabiel zijn.'' Donderdag 26 oktober komen er twee makelaars, die de hutten beoordelen. Er zijn diverse categorieën waarin de kinderen een prijs kunnen winnen. ,,Misschien wel de belangrijkste is die voor de groep die het beste heeft samengewerkt.''