• V.l.n.r: Radi Asbihi, Esma, Sara, Hajim Mounji, Khamis Bouskha, Emrane (met bal), Gudy van Veen en Mohamed Boujnan.

    Willem Brand

Bouw mee aan een Wereldhuis in de Meerwijk

HAARLEM Een oud schoolgebouw, in gebruik van de Vereniging Marokkaanse Gemeenschap Haarlem (VMGH), heeft van binnen een metamorfose ondergaan. De bedoeling van het bestuur is om van het van de gemeente gehuurde gebouw een Wereldhuis te maken.

"Vier jaar terug is VMGH opgericht. Er zijn momenteel 76 leden, elk lid heeft zeggenschap, maar ook niet-leden mogen met ideeën komen", vertelt voorzitter Mohamed Boujnan.

Om Meerwijk te activeren is men met de in welzijnsland beproefde methode Go Deep aan de gang gegaan. Tijdens twee weekeinden in juni ging de wijk op zoek naar ‘onze dromen voor de wijk’. Go Deep vindt dat er in de wijk genoeg talent aanwezig is, dat dient wel aangeboord te worden. In andere steden heeft dit geleid tot ruilmarkten, grote buurtfestivals en sportevenementen.

Kennismaking ging op een speelse manier. Zo liepen mensen in duo’s geblinddoekt door de wijk. Gudy van Veen: "Zo leer je andere zintuigen te gebruiken maar ook te vertrouwen op een ander". Ook werd er in duo’s ‘belletje getrokken’. Mohamed belde met Gudy bij acht huizen aan om te vertellen over het Wereldhuis en om na te gaan of iemand een talent heeft die ze kunnen gebruiken.

Mohamed: "Grappig was dat ik een man uitnodigde die al vaak was langs geweest. Maar we hebben ook een man ontmoet die schaaklessen wil geven". Hakim Mounji: "Rolanda, in Italië geboren, wil sportactiviteiten voor de jeugd helpen begeleiden. We hebben al een jeugd- een veertigplus-zaalvoetbalteam. Maar we willen nog veel meer doen".

Met als slogan ‘Samen bouwen aan het beste buurthuis’ werd in het tweede weekeinde geklust, maar ook een muurschildering gemaakt, die door wijkbewoner Jeroen van Schie was ontworpen. Sarah Asbihi (9) vertelt dat zij de vlaggen van Engeland en Turkije heeft gemaakt.

Over muurschilderingen gesproken, de buitenmuren gaan dit jaar beschilderd worden dankzij een Street Art-project van de gemeente. Mohamed: "De kunstenaar gaat eerst de wijk in om verhalen op te halen". Immers, het zijn de verhalen die mensen met elkaar verbinden.

Willem Brand