• Andrew Groeneveld
  • Andrew Groeneveld
  • Andrew Groeneveld
  • Andrew Groeneveld

Boek met 111 fraaie plekken gepresenteerd

HAARLEM Bij boekhandel De Vries (Gedempte Oude Gracht 27) vond woensdag 16 mei de boekpresentatie plaats van het boek '111 Plekken in Haarlem die je gezien moet hebben'. Het boek is geschreven door Andrew Groeneveld en is het tiende deel in de '111 Plekken'-serie van uitgeverij Thoth. Het boek is een ideale gids om de stad te ontdekken, maar ook diverse plekken in de omgeving van Haarlem worden beschreven, zoals De Zuilen in Hillegom bijvoorbeeld, buitenplaats De Plantage in Vogelenzang en de beachbus in Bloemendaal. Het boek biedt de beste insidertips en slaat andere wegen in, weg van de toeristenpaden. 

Achter het rimpelloze vernis van de brave museumstad verbergt Haarlem een compleet ander gezicht. Dat van een levendige stad vol verrassingen. Ontmoet exotische schepselen in de kleinste dierentuin van Nederland. Ga naar een afgelegen café waar de koeien het eten van je bord kijken. Struin door wilde bloementuinen of ontdek een onzichtbare atoombunker. Huur een fluisterboot en vaar geruisloos over de Haarlemse grachten of overnacht in de Beachbus bij Bloemendaal. Het is een outtake van de leukste tips voor een uitje in de omgeving die in het boek opgenomen zijn. Andrew Groeneveld biedt de beste insidertips en neemt de lezer mee op een tocht langs 111 bijzondere en onvermoede plekken in Haarlem en haar buitengebied.


De artikelen naast de prachtige foto's zijn luchtig geschreven. Zo begint het eerste verhaal over de Amsterdamse Poort met de woorden: ,,Bij de oostelijke entree van de stad, omgeven door enorme plakken asfalt en rommelige architectuur, staat de eenzame Amsterdamse Poort. Een rijksmonument, dat vanwege zijn geweldige staat van dienst een plek met meer allure verdient. Maar het is niet anders. Fiets of wandel erheen, laat je fantasie de vrije loop en de poort neemt je mee naar het Haarlem van de middeleeuwen. Je kunt het je amper voorstellen, maar Haarlem heeft ooit maar liefst twaalf van dit soort poorten gehad. Samen met de stadsmuren, singels en bolwerken werden ze rond het jaar 1400 gerealiseerd om de stad te beschermen".

Het boek is voor 16,95 euro te koop bij boekhandel De Vries of te bestellen via www.thoth.nl.