• Eigen Foto
  • Eigen Foto

Bloemendaals tandartsinterieur van Rietveld onder de hamer

BLOEMENDAAL De tekeningen liggen in het Centraal Museum te Utrecht, het interieur zelf is nu te koop bij NRC Veilingen. Het gaat om het interieur van een spreekkamer die in 1938 door Rietveld werd ontworpen voor een tandarts aan de Bloemendaalseweg. Het gehele interieur is bij een verbouwing verwijderd en opgeslagen. En nu wordt het geveild bij NRC Veilingen, het veilinghuis van NRC Handelsblad. De veiling staat reeds online en loopt af op 28 mei aanstaande. De complete nis is te zien op de kijkdag in De Bary, Herengracht 450, Amsterdam op zondag 26 mei van 11.00 tot 17.00 uur. 

Het interieur uit de spreek kamer omvat een boekenkast, medicijnkast met matglazen schuifdeurtjes (met handgeschreven adressering door Rietveld), bureau, bovenlicht (raamwerk van staal met 15 matglazen ruitjes) en een plafondlamp. Alles wordt in één kavel aangeboden. Zijn losse meubels van Rietveld al zeldzaam en gewild, een intact gebleven interieur, waarvan de onderdelen specifiek voor één ruimte zijn ontworpen, is niets minder dan een gebeurtenis. Wie wil bieden, moet dan ook aardig in de buidel tasten, want er wordt gestart met bieden vanaf 15.000 euro. Verwacht wordt dat het kavel tussen de 25.000 en 35.000 euro opbrengt. 

Tandarts Schutte en zijn vrouw waren kunstliefhebbers, de Bloemendaalse Kunstkring kwam bij hen thuis bijeen. De tandarts wist precies wat hij wilde met zijn praktijk maar liet ontwerp en uitvoering aan "de rijke fantasie" van Rietveld over. Dat was een goed idee. De spreekkamer is van wereldklasse. En met de nis bewijst Rietveld zich ook als meester 'in de kleine ruimte'.

,,Tandheelkunde is mijn vak, maar judo is mijn roeping", zei tandarts Schutte altijd. Hoewel hij pas op 46-jarige leeftijd met de sport in aanraking kwam, groeide Schutte uit tot de 'grand old man' van judo in Nederland. 'Opa Schutte' richtte in 1948 KenAmJu op, de Haarlemse school die kampioenen voortbracht als Jessica Gal, Henk Grol en de gebroeders Elmont en Van der Geest.