• ANP Foto

Bloemendaal doet mee aan experiment met tellen van stemmen

BLOEMENDAAL (ANP) De gemeente Bloemendaal is een van de in totaal 72 gemeenten die tijdens de komende Europese verkiezingen meedoet aan een experimentele manier van stemmen tellen. 

Op de verkiezingsavond zelf tellen de betreffende gemeenten alleen de stemmen per partij. Dan komt er een voorlopige uitslag. Later worden in alle rust de voorkeursstemmen voor de kandidaten geteld. Die volgorde moet fouten helpen voorkomen.

AANGEMELD Centraal tellen, heet het experiment. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben 72 van de 355 gemeenten zich aangemeld. Naast Bloemendaal doen ook gemeenten als Rotterdam, Groningen en Maastricht mee. 

De Europese verkiezingen zijn donderdag, maar de uitslagen mogen pas zondagavond om 23.00 uur naar buiten worden gebracht, wanneer de laatste stembureaus in andere EU-landen dicht zijn. Op maandag worden de stemmen voor de afzonderlijke kandidaten geteld.

OFFICIËLE UITSLAG De Kiesraad stelt 4 juni de officiële uitslag vast. Bij de provinciale verkiezingen in maart deden 76 gemeenten mee aan het experiment met centraal tellen. De meeste gemeenten tellen de stemmen op de standaardmanier, namelijk partij en kandidaat tegelijk, meteen na het sluiten van de stembureaus.