• De Aelbertsberg, het jachtslot van de graven van Holland

    Eigen Foto

Bloemendaal als machtscentrum

BLOEMENDAAL In 2018 bestaat Stichting Bloemendaal Initiatief 25 jaar. Ter gelegenheid daarvan onthult burgemeester van Bloemendaal Elbert-Jan Roest dinsdag 24 april een plaquette op de plaats waar ooit Aelbertsberg - het jachtslot van de graven van Holland - stond, dat als eerste machtscentrum van het huidige Nederland gezien kan worden. In dit kader ging dominee Ad van Nieuwpoort zondag 15 april ook al in gesprek met Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol over de vraag wat macht met mens en omgeving doet.


Bloemendaal was het eerste machtscentrum en is daarmee de geboorteplaats van Nederland als natie. Aelbertsberg heette Bloemendaal toen. Het was de naam van het jachtslot van de graven van Holland, onder wie Floris V, dat aan de huidige Brederolaan tegenover de hockeyvelden lag. In het slot werden wetten getekend, overeenkomsten gesloten, oorlogen verklaard en vredes getekend. Het is daarmee de plaats waar het fundament van het huidige Koninkrijk der Nederlanden is gelegd. De laatste overeenkomst dateert van het jaar 1303. Daarna verhuisden de graven naar Den Haag of 'Haga'. Het is precies 715 jaar geleden dat de machtigen der aarde er voor het laatst hun politieke voetstappen zetten. Daarna groeide Bloemendaal uit tot de gemeente die het nu is: een gemeente die bestaat uit vijf dorpskernen en waar 22.940 mensen wonen.

Om dit heugelijke feit te vieren, onthult burgemeester Elbert-Jan Roest dinsdag 24 april om 16.00 uur een plaquette. Dit gebeurt bij de Genestetbank tegenover het Meertje van Caprera aan de Brederodelaan in Bloemendaal. Iedereen die hierbij aanwezig wil zijn, is welkom. In de Dorpskerk ging dominee Ad van Nieuwpoort in dit kader zondag 15 april in gesprek met Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol. Dit leverde een zeer interessanyt gesprek op over de historie van Bloemendaal.

Het doel van Stichting Bloemendaal Initiatief is sinds 1993 het werven van fondsen voor charitatieve acties en evenementen in en vanuit Bloemendaal. Uitgangspunt is dat niet alles wat de moeite waard is, van gemeentewege bekostigd kan worden. Soms moet steun komen van particulieren en anderen. Burgemeester van Bloemendaal Elbert-Jan Roest is voorzitter van de stichting.