• Een man van de Oudeweg lukt het rechtstreeks een vraag te stellen

    Willem Brand

,,Binnenstad is van ons allemaal"

HAARLEM Achterin de Nieuwe Kerk doet Jacqueline Sweerman uit de Cornelissteeg dinsdag 6 maart nog een verwoede poging. Ze roept: ,,Er zijn ook mensen die geen mobiel hebben".

Willem Brand

Een prima initiatief natuurlijk van de vier wijkraden van de binnenstad: een verkiezingsevenement over veiligheid, leefbaarheid, openbare ruimte en verkeer. Maar de tweedeling is opvallend: alleen de lijsttrekkers mogen hun mond open doen (maar niet in discussie gaan), de bewoners worden geacht via een app hun mening te geven op stellingen.

De hartenkreet van Jacqueline draagt niet ver genoeg. Maar na driekwartier lukt het een man om de digitale ban te doorbreken en rechtstreeks een vraag te stellen. Hij blijkt niet in het centrum te wonen, maar op de Oudeweg. Alleen luisteren naar hapklare brokken van politici die qua tijd strak geregisseerd worden, dat is toch wel keurig en karig. ,,Nog 5 seconden", smeekt een SP’er. ,,Nee, de bel is gegaan", zegt de presentator en pakt de microfoon af. Vragen uit de zaal zijn niet gewenst. Klik maar op je schermpje, dan heb je democratie genoeg.

En wat wordt er zoal door Haarlemse lijsttrekkers over de binnenstad gezegd. Verkeer moet volgens bijna alle partijen om het centrum heen. Hoogbouw is uit den boze, vindt Hart van Haarlem. Jouw Haarlem wil maar liefst twintig kleinere fietsparkeergarages in de binnenstad. Autoluw is prachtig, maar stel wel parkeergarages open voor bewoners, vindt de Christen Unie. Van de SP mag de toeristenbelasting omhoog en de precariorechten omlaag. De stad mag ook groener. Plaats bomen in de Barteljorisstraat en zet er een bankje bij. En de kermis op de Grote Markt krijgt van de PvdA haar zegen, want de binnenstad is een beetje van iedereen.