• Willem Brand
  • Willem Brand

Bijna een Jan Steen gevonden bij Tussen Kunst & Kitsch

HAARLEM Geen lange rijen meer bij 'Tussen Kunst & Kitsch', maar met een nummertje een 'bakkie koffie drinken en wachten op je beurt'. Maandag 16 april was het programma te gast in het Frans Hals Museum en er werden aardige vondsten gedaan. Dit keer bijna een Jan Steen.

Willem Brand

De dag met 850 bezoekers is in blokken van een uur verdeeld, dat werkt maar toch ook niet helemaal. Dat komt door de opnames. Die nemen voor de experts aardig wat tijd in beslag. Vooral voor die van de schilderijen, want daarmee komen de meeste mensen toch aanzetten. De pers mag bij een opname in de schutterszaal zijn. ,,Qua sfeer passen de twee schilderijen heel goed in dit museum", opent Willem Jan Hoogsteder, ,,Italiaans, maar dat wil niet zeggen dat ze in Italië zijn gemaakt". Als hij zegt dat de twee EE's van de naam Steen met een grote krul zijn gesigneerd, houdt het publiek de adem in. Het zou toch niet een Jan Steen zijn. Helaas! Het werk mist mensen, actie en dus kwaliteit. Ze zijn gemaakt door Jan Steens oudste zoon, Tadeus. Hij blijkt maar vier schilderijen te hebben gemaakt, wellicht omdat hij zag dat hij niet zijn vaders talent had. En alle vier zijn ze in één familie, toch een mooi verhaal.

In totaal zijn er zestig medewerkers van AVROTROS aanwezig, vertelt eindredacteur Dorette Kuipers. Daaronder meerdere camerateams en veertien experts. Drie voorselecteurs doen de voorselectie. Directeur Ann Demeester komt even buurten bij de Haarlemse expert Willem de Winter, die een thuiswedstrijd speelt. Willem heeft net een 81-jarige dame geselecteerd voor een opname. Of het uitgezonden wordt, kan hij niet beloven. Mevrouw, vergezeld door haar kleinzoon, heeft vijf werken van Anna Mouton mee, de achternicht van haar grootvader. Zij vertelt aan Ann en Willem dat Anna ook dichter was. Eén versje gaat over een snoepwinkeltje en een toverbal die kinderen aan elkaar doorgeven als ie van kleur verandert.

Hé, daar hebben we Fred Rosenhart, de man die Frans Hals speelt, en binnenkort ook Leonardo da Vinci, ter promotie van tentoonstellingen. ,,Mijn buurman durfde niet, dus ben ik mee". Hoogsteder is onder de indruk van het 18de eeuwse idyllische rivierlandschap. ,,Mooi bewaard gebleven ook. De signatuur is half, dat heeft u ook gezien. Er staan vier initialen: J, F, S en M. Hij is bekend als monogamist, iemand die alleen met initialen zijn werk ondertekende. Maar wie het is? Als u het weet mag u mij bellen", sluit Hoogsteder met een publieke oproep af.

Wat opvalt is de humor waarmee de experts met het publiek omgaan. Hoogsteder als hij het bedrag heeft genoemd: ,,U krijgt het niet van mij hoor". Willem de Winter: ,,Mensen zeggen vaak: leuk om u een keer in het echt te zien. Voor ons is zo'n dag enorm verrassend". In het najaar is de uitzending.