• NH Nieuws

Bijentelling bij Volkstuindersvereniging Nooit-Rust

HAARLEM Het gaat niet goed met de wilde bij. Van de 358 soorten is ruim de helft bedreigd. "Als we meer weten over bijen, kunnen we ze beter helpen." Daarom hield Nederland Zoemt afgelopen weekend de Nationale bijentelling. Bij Volkstuindersvereniging "Nooit-Rust" aan de Pieter van Musschenbroekstraat aan de rand van Haarlem, deden ze graag mee en hielden leuke activiteiten. 

Op zowel 13 als 14 april konden belangstellenden langs komen om bijen te tellen. De imker vertelde aanwezigen over deze nuttige beestjes. Bezoekers konden in de tuinen zien hoe de natuur uit zijn winterslaap ontwaakt en hoe de tuinders zich klaarmaken voor het komende seizoen.

Voor de kinderen was er een leuke speurtocht uitgezet. Die bracht hen langs de imker met honingbijen, de composthoop, de verschillende soorten bloesem, de plantendokter en was er de mogelijkheid om op een heuse insectensafari te gaan. "De tuinen zitten momenteel helemaal vol met allerlei verschillende insecten", aldus de volkstuindersvereniging. Er waren echter nog weinig bijen te vinden tijdens de telling. Bezoeker Pim: "We hebben eigenlijk alleen bijen gevonden bij de imker, maar die bijen tellen niet mee voor de telling."

TUIN GROENER MAKEN De wilde bij verdwijnt vooral dankzij betegelde tuinen. Advies van de imker: "Haal tegels uit je tuin en plant er drachtplanten en bomen in. Je hoeft niet je hele tuin vol te zetten met planten, maar met een de nodige drachtplanten (met nectar en pollen) zijn de bijen al een heel eind mee geholpen."

Bovenstaande rapportage is gemaakt door mediapartner NH Nieuws.