• Beppie Ottenbros-Bosboom met haar portret door Jan Larsen (rechts).

    Willem Brand

Beppie Bosboom overleefde Auschwitz en Ravensbrück

HAARLEM Beppie Ottenbros-Bosboom (92) overleefde Auschwitz en Ravensbrück en gaat ieder jaar, zolang het gaat, op 4 mei naar de jaarlijkse kranslegging in Vught. Buurtbewoner Jan Larsen maakte twee portretten van deze dame, die vanaf 2006 in de aanleunflat naast het Reinaldahuis in Haarlem woont.

Kamp Vught, nu het Nationaal Monument Kamp Vught, was vanaf 1943 een joods concentratiekamp. Beppie, de jongste van negen kinderen, belandde er in januari 1943 helemaal alleen. "Ik ben daar binnen gekomen als kind en als een volwassen vrouw eruit gekomen. Ik kreeg werk op de lampenafdeling van het Philips-kommando. Door het goede eten daar heb ik het gered."

In juni 1944 is zij met alle Philips arbeiders in veewagons afgevoerd naar Auswchwitz. De barre reis duurde vier dagen. Daar werden de werkers meteen geselecteerd om te werken. Hun redding! Ze werkte er in de munitiefabriek van I.G. Farben. Zwaar werk vooral omdat er nauwelijks eten was. Beppie kreeg er ook een nieuw nummer, dat op haar arm werd getatoeëerd.

KAMP RAVENSBRÜCK In januari 1945 werd Auschwitz ontruimd, de Russen kwamen er aan. Alle gevangenen moesten hartje winter 650 kilometer lopen naar kamp Ravensbrück. Zonder eten en zonder drinken overleefde Beppie een maand lang die Dodenmars. "We aten sneeuw want zonder drinken kan een mens niet. Wie niet mee kon, werd achtergelaten en doodgeschoten."

"Ravensbrück was overvol. Je sliep met zijn zessen op een bed. Liggen kon je niet, je zat met de ruggen tegen elkaar aan. Na een maand of drie werden we bevrijd door de Russen. Ik woog nog maar 32 kilo." Met twaalf andere Nederlandse vrouwen werd ze ondergebracht in een villa. Twee weken erna werd ze in een Amerikaans legertoestel overgebracht naar Brussel.

HAARLEM In Amsterdam hoorde ze op Centraal Station dat haar zusje Mientje, die was ondergedoken, de oorlog had overleefd. Kort erna is Beppie naar Haarlem vertrokken. Amsterdam hoefde voor haar niet meer. Zij verloor achttien familieleden, zes broers en zussen en hun kinderen en haar ouders.

Jan Larsen, bewoner van de flat, werd door Beppie’s dochter Ivonne Bogers gevraagd om haar moeder te tekenen. Hij fotografeerde haar lachend en maakte daar een portret van. Ivonne vertelde hem bij de overhandiging haar moeders levensverhaal. Jan Larsen: "Ik werd er emotioneel van en heb toen voorgesteld om nog een portret van haar te maken dat meer in overeenstemming met de sfeer van haar leven was."

OPEN JOODSE HUIZEN Wie geïnteresseerd is in verhalen van de Tweede Wereldoorlog kan komend weekend, op zaterdag 4 en zondag 5 mei, naar de Open Joodse Huizen- Huizen van Verzet. In Haarlem zijn er dertien locaties open voor het publiek. Hier komen vertellers, bewoners, nazaten en andere belangstellenden samen in huizen waar joodse plaatsgenoten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog woonden en werkten. Meer informatie is te lezen op www.openjoodsehuizen.nl.

Willem Brand

Lees ook: Joodse huizen open voor publiek in het weekend.