• De zon scheen volop toen de ruim vijfduizend deelnemers van de Avondvierdaagse Haarlem in een feestelijke intocht bij de finish aankwamen op de Grote Markt.

    Sutiah van Netten

Avondvierdaagse trekt dit jaar 5200 wandelaars

HAARLEM "Ik doe voor de vierde keer mee met de Avondvierdaagse. Volgend jaar ga ik weer meedoen. Ik vind het gewoon heel leuk om samen te wandelen", vertelt de tienjarige Eline Stapper enthousiast. De 63e editie van Avondvierdaagse Haarlem en omstreken vond dit jaar plaats van 18 juni tot en met 21 juni. Op vrijdagavond kwamen meer dan 5200 deelnemers in een feestelijke intocht aan bij de finish op de Grote Markt. Het werd een zonnige intocht met veel vrolijke en blije gezichten.

Het was druk op de Grote Markt. Veel ouders, verzorgers, familie, vrienden en kennissen stonden met spanning te wachten op de komst van de duizenden wandelaars. Rond half acht kwamen de eerste groepen wandelaars de Grote Markt opgelopen. De muziekkorpsen zorgden voor de muzikale begeleiding. De vriendinnetjes Eline Stapper en Winnelien Koese, allebei tien jaar, zitten samen op de basisschool De Wadden. "De intocht van de Avondvierdaagse is altijd super leuk! Vooral als onze moeders, Carina en Yolanda, met ons meelopen, dat is extra gezellig", vertelt Winnelien blij.

Door het wisselvallige weer van de afgelopen dagen was het soms even spannend of de Avondvierdaagse wel door kon gaan. "Op woensdag was er door het KNMI voor het hele land code geel afgegeven. Gelukkig bleef het weer in de vier dagen goed en kon alles gewoon doorgaan", vertelt Jeannette Graaman, bestuurslid bij Stichting Avondvierdaagse Haarlem en Omstreken.

De sfeer op de Grote Markt was gezellig druk. Het publiek begon bij elke nieuw groep wandelaars enthousiast te juichen en te klappen. Overal liepen vrolijke en uitbundige kinderen rond die hun handen vol hadden met bloemen, knuffels, zakjes snoep en cadeautjes. Alle deelnemers konden na de finish te hebben gehaald hun felbegeerde Avondvierdaagse-medaille ophalen bij een kraam. Voor Bastiaan van zes was dit best een spannend moment. "Ik heb van mijn opa en oma een snoep medaille gekregen om op te eten. Ik krijg nu een echte medaille", vertelt Bastiaan trots. De Avondvierdaagse Haarlem en omstreken is elk jaar weer een grote happening en lijkt ook steeds populairder te worden. In totaal hebben dit jaar ruim 5200 wandelaars meegedaan, dit is inclusief de individuele lopers. In Haarlem hebben zesentwintig scholen en instellingen meegedaan. Zeven scholen uit Heemstede en vijf scholen uit Spaarndam. De deelnemers aan de Avondvierdaagse konden kiezen uit 5, 10 of 15 kilometer. De routes liepen door de omgeving van Haarlem, Heemstede, Spaarndam en Velserbroek. Volgend jaar staat de Avondvierdaagse gepland voor 9 juni tot en met 12 juni, de data zijn overigens wel onder voorbehoud.en vol hadden met bloemen, knuffels, zakjes snoep en cadeautjes. Alle deelnemers konden na de finish te hebben gehaald hun felbegeerde Avondvierdaagse-medaille ophalen bij een kraam. Voor Bastiaan van zes was dit best een spannend moment. "Ik heb van mijn opa en oma een snoep medaille gekregen om op te eten. Ik krijg nu een echte medaille", vertelt Bastiaan trots. De Avondvierdaagse Haarlem en omstreken is elk jaar weer een grote happening en lijkt ook steeds populairder te worden. In totaal hebben dit jaar ruim 5200 wandelaars meegedaan, dit is inclusief de individuele lopers. In Haarlem hebben zesentwintig scholen en instellingen meegedaan. Zeven scholen uit Heemstede en vijf scholen uit Spaarndam. De deelnemers aan de Avondvierdaagse konden kiezen uit 5, 10 of 15 kilometer. De routes liepen door de omgeving van Haarlem, Heemstede, Spaarndam en Velserbroek. Volgend jaar staat de Avondvierdaagse gepland voor 9 juni tot en met 12 juni, de data zijn overigens wel onder voorbehoud.