• Leefstraat Tweede Hogewoerddwarsstraat

Autoluwe 'Leefstraat' brengt buren samen

HAARLEM Een aantal weken de straat afsluiten voor verkeer en samen met buren een plek creëren waar iedereen kan samenkomen en kinderen veilig buiten kunnen spelen. In Haarlem is dat mogelijk door een Leefstraat te organiseren. Zo ontstaan er spontane ontmoetingen en nieuwe verbindingen tussen bewoners. Inmiddels zijn er in Haarlem Noord al zo'n acht georganiseerd, met groot succes.

De eerste Haarlemse Leefstraat vond plaats in 2015 in de Tweede Hogewoerddwarsstraat. Een initiatief van een bewoonster die had gelezen over een succesvol leefstraten-experiment in Gent. Samen met een aantal buren nam zij de organisatie op zich en nog geen maand later werd de straat omgetoverd tot autoluwe droomstraat. Dat beviel zo goed dat de Tweede Hogewoerddwarsstraat sindsdien ieder jaar zo wordt ingericht.

Dit jaar verandert tussen 22 juni en 20 juli ook een deel van de Soutmanstraat in een Leefstraat. Alexander is één van de initiatiefnemers en vertelt enthousiast: ,,De organisatie is in volle gang en verloopt tot nu toe erg soepel. Er is veel steun vanuit de gemeente en de eerste reacties in de straat waren voornamelijk positief."

De bewoners zijn dus zelf verantwoordelijk voor de organisatie, maar de gemeente werkt graag mee. Menno Evers, gebiedsverbinder van stadsdeel Noord: ,,Een Leefstraat heeft veel voordelen. Doordat er geen auto's in de straat rijden of staan, wordt de leefbaarheid vergroot. Ook leren buren elkaar beter kennen en kunnen kinderen zorgeloos buitenspelen. De gemeente vindt het belangrijk daaraan bij te dragen. Het is namelijk een krachtig middel om bewoners bij elkaar te brengen en burenhulp te stimuleren." Alexander sluit zich daar bij aan. ,,Zelfs tijdens de voorbereidingen worden er al nieuwe contacten in de straat gelegd. Zo leer ik buren kennen die ik hiervoor nog nooit had gesproken."

Een straat zonder verkeer, maar in plaats daarvan kunstgras, vrolijke bloembakken en gezellige zitplekjes. Zo'n 4 tot 6 weken lang de ruimte voor activiteiten en fijne ontmoetingen voor de deur. Het klinkt als een flinke uitdaging. Hoe pak je dat aan? Menno vertelt: ,,Ga langs bij buren en zorg dat ze enthousiast worden over het plan voor een Leefstraat. Maak vervolgens een draaiboekje en bekijk wie wat kan doen. Vaak blijkt er dan heel veel mogelijk. De één kan bijvoorbeeld goed goochelen en de ander vindt het leuk om een quiz te organiseren." Veel van die ideeën ontstaan spontaan, zoals ook in de Soutmanstraat gebeurt. ,,Zo stelde een buurvrouw voor om een zondagochtend yoga-les te geven en een ander groepje zag een bordspelletjesavond wel zitten", schetst Alexander.

Voor meer informatie: www.haarlem.nl/leestraat-organiseren.