• De vier burgemeesters met de winnaars van de categorie groepen: de burgemeesters

    Henk van Ommeren

Aubade met 4 burgemeesters

Een kleurrijke gekostumeerde optocht

SPAARNDAM Al jaren lang is het een traditie dat de burgemeesters van Haarlem en Haarlemmerliede en Spaarnwoude de aubade als vertegenwoordigers van de koning op de Westkolk in Spaarndam, in ontvangst nemen. Dit jaar was dit heel bijzonder want maar liefst vier burgemeesters waren vrijdag 27 april bij deze activiteit aanwezig.

Henk van Ommeren

Naast de burgemeester Jos Wienen (Haarlem) maakten locoburgemeester Raymond van Haeften en kinderburgemeester Nikki Koot (Haarlemmerliede en Spaarnwoude) hun opwachting. Bijzonder was de aanwezigheid van burgemeester Onno Hoes uit de Haarlemmermeer, die te gast was. Zij werden geconfronteerd met een uitbundig oranje gekleurde Westkolk. De drumband Spaarne-Bazuin speelde hier om de bezoekers welkom te heten.

Traditioneel begint de Koningsdag in Spaarndam met een gekostumeerde optocht vanuit Spaarndam-Oost. Aan deze optocht voor kinderen van de basisscholen zijn prijzen verbonden in drie categorieën. De meest prachtige creaties waren er te zien. Na aankomst van de stoet op de Westkolk werden er door kinderen van muziek school LaLaLau van Laura Kroon enkele nummers gezongen. Naast het lied van deze Koningsspelen Fitlala, waren het nummers uit een nieuwe musical onder andere over plastic in de oceaan en het gevaar voor het uitsterven van de haaien. Burgemeester Wienen zei in zijn openingswoord dat het wel heel bijzonder was, zoveel burgemeesters bij elkaar. Volgens hem zijn Koningsdag en de koning het symbool van eenheid in Nederland. Na het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus, was de prijsuitreiking voor de gekostumeerde optocht. In de categorie groepen behaalde een wagentje met vier kinderen verkleed als burgemeester de eerste prijs. Dit met een knipoog naar de afwezige burgemeester Pieter Heiligers. Hij had als waarnemend burgemeester verplichtingen in Uithoorn. In de categorie fietskarren werd een fiets met daarop de koning eerste. In het individuele klassement won een hele bijzondere creatie de eerste prijs: Een twee meter hoge windmolen de Slokop.