• Andrés Barba, finalist van de prestigieuze Spaanse literatuurprijs, komt naar Haarlem.

    Eigen Foto

Andrés Barba schrijft verhaal over Haarlem

HAARLEM De Spaanse schrijver Andrés Barba (1975, Madrid) is van 7 tot 19 april in Haarlem voor het project Citybooks. Het samenwerkingsproject van de culturele organisatie het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de stad Haarlem, bestaat uit een literair residentieproject voor auteurs en striptekenaars. De schrijver gaat tijdens zijn verblijf in gesprek met de stad over zijn werk, het schrijverschap en zijn ervaringen in Haarlem. Zondag 14 april is er van 15.00 tot 17.00 uur een publieke bijeenkomst met Barba in de Doelenzaal van de bibliotheek in het centrum (Gasthuisstraat 32). De bijeenkomst is vrij toegankelijk. Wel dienen kaarten besteld te worden via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl. Het programma bestaat uit een interview met Barba door Leonar Ruiz Martinez, van Instituto Cervantes, het Spaans literair en cultureel centrum in Nederland en een gesprek met Irene van de Mheen, vertaalster van zijn laatste boek en Adri Boon, vertaler van Spaanse literatuur. In het tweede deel van de bijeenkomst staat de kennismaking met de stad centraal. De voertaal tijdens de bijeenkomst is Engels.

Andrés Barba werd finalist van de prestigieuze Spaanse literatuurprijs, Premio Herralde met zijn romandebuut 'Het zusje van Katia'. Zijn novelle 'El hueso que más duele' (1997) werd onderscheiden met de Premio Ramón J. Sender. In 2008 werd zijn roman 'Het zusje van Katia' verfilmd door Mijke de Jong. Recent verscheen zijn boek 'Republiek van Licht' bij De Bezige Bij, waarmee Barba in 2018 de Spaanse Herralde-prijs won. Barba woont en werkt in Madrid.

Het project Citybooks bestaat sinds 2016. In dit jaar is het vierjarig partnerschap met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren ontstaan en kreeg Haarlem een bijzonder internationaal literair uitwisselingsprogramma. De Engelstalige titel Citybooks verwijst naar het internationale netwerk van met name Europese steden waarin ook Haarlem is opgenomen. Vier auteurs verblijven in opeenvolgende jaren in Haarlem en verwerken hun ervaring in een citybook. Vanwege de bijzondere relatie van Haarlem met het stripverhaal zijn ook twee stripauteurs uitgenodigd om een visueel stadsportret te tekenen. De citybooks zijn gratis te bekijken en downloaden op www.citybooks.eu.