• Archief

Als Parelmoer in Kunstcentrum

HAARLEM In Kunstcentrum Haarlem (Gedempte Oude Gracht 117-121) wordt zaterdag 13 januari om 15.00 uur de tentoonstelling Als Parelmoer geopend door Daan Cartens, dichter en conservator van het Literatuurmuseum in Den Haag. Deze tentoonstelling is nog tot en met 3 februari te bezichtigen.

Als Parelmoer is een samenwerking tussen de fotograaf Gabriele Viertel en dichter Elly de Waard. In de foto's van Gabriele Viertel (1969) staan beweging, dans en houding als expressie van het menselijk lichaam centraal. Viertel fotografeert veel onder water waardoor een verstilde omgeving ontstaat met surrealistische elementen. Voor Als Parelmoer maakte ze zestien foto's met titels als 'My lost soul', 'Red Furie' en 'Secrets'.

Dichter Elly de Waard (1940) heeft zich door die foto's laten inspireren en plaatste er haar gedichten bij. Viertel ontving al verschillende internationale prijzen en nominaties en exposeerde onder andere in New York, Berlijn, Orleans, Parijs en Moskou.

De gedichten bij de foto's van Elly de Waard hebben haar directe treffende toon. Over haar samenwerking met Gabriele Viertel zegt zij: ,,Door het combineren van haar foto's met mijn gedichten ben ik in staat om een tot nu toe tamelijk onbekende kant van mijn werk - seksualiteit en erotiek - te belichten en wel op een manier die in de moderne wereld van verkrachting, verminking van geslachtsdelen en geweld tegen vrouwen, naar de achtergrond is verdreven, namelijk voorzien van schoonheid, tederheid, liefde en met een als tegengif zeer zinvolle en aangename glamour. Aan de andere kant werpen mijn gedichten ook een nieuw en verrassend licht op Gabriele's foto's. Ze krijgen er een diepere gelaagdheid door".