• Marco Castelein (helemaal links) met zes andere BUUV'en van de maand.

    Willem Brand

Allemaal BUUV van het Jaar

HAARLEM Elke maand wordt er een BUUV in het zonnetje gezet, de BUUV van de maand. Donderdag 24 januari waren de twaalf BUUV’en van 2018 uitgenodigd, een van de dames zou door wethouder Marie-Thérèse Meijs uit de hoge hoed worden getoverd als ‘BUUV van het jaar’. Dat werd Marco Castelein.

Willem Brand

In Haarlem zijn zo’n zevenduizend BUUV’en die belangeloos klusjes doen. Vraag en aanbod vindt elkaar via oproepjes op de website (www.buuv.nl) en ouderwets, via het prikbord in buurtcentra. Het mes snijdt aan twee kanten: je krijgt iets wat je nodig hebt en je geeft iets wat je kunt. Wethouder Meijs ging als BUUV naar het museum met Alice. ,,Ze kletste honderduit, ze had zoveel levendigheid en humor dat ik zei: daar kun jij ook andere mensen blij mee maken".

Meijs, die als een volleerd presentator de aanwezige genomineerden bevraagt, verwoordt de kern van BUUV: Het gaat niet alleen om dat klusje, maar ook om het contact, om gezien worden en zien. ,,Ik doe het ook voor de lol", zegt Johanna van Kal. Zij gaf wiskundebijles en BUUV van de maand Ben de Nijs zette kastjes bij haar in elkaar.

Werkloos thuiszitten vond Marco Castelein maar niks, dus kwam hij via de Vrijwilligerscentrale bij BUUV. Of hij een rijbewijs had, werd er gevraagd. En ja, of hij dan een vrouw naar de Boerhaavekliniek wilde brengen. Bleek die vrouw vlakbij te wonen en samen met zijn vader in een revalidatieclubje te hebben gezeten.

Meest bijzondere BUUV is viervoeter Jojo, die mee is met baasje Natasja Wijnrox. De van origine Spaanse jachthond ging een keer mee naar een vrouw die haar overleden hondje zo miste. Natasja: ,,Ik dronk koffie, zij knuffelde. Nu is Jojo een een maatje in twee huizen voor dementerende ouderen. Het maakt herinneringen, verhalen en emoties los. Alleen maar door zo’n natte snuit.’

Na de groepsfoto vat Fredie Kuiper het zingend samen in het refrein van een door haar geschreven BUUV-lied: ‘Hé Buuv, zullen we samen? Dat is toch de juiste leus, dat moet je toch beamen. ,,Het helpt ons om elkaar te vinden, te ondernemen en daardoor te verbinden".