• Het echtpaar Morseld woont al zestig jaar in hetzelfde huis.

    Willem Brand

Al 65 jaar dol op elkaar

HAARLEM Het echtpaar Joop en Wies Morseld, allebei 90 jaar, was woensdag 16 januari 65 jaar getrouwd. De burgemeester kwam persoonlijk feliciteren en een dag later kwam de krant.

Willem Brand

Joop: ,,De secretaresse van de burgemeester vroeg of er nog mensen kwamen. Niemand, zei ik. Mensen beseffen niet goed dat als je 65 jaar getrouwd bent, daarbij ook een hoge leeftijd hoort die veel familie en vrienden niet hebben mogen bereiken". Wies: ,,Oud worden is leuk, oud zijn niet".

Joop: ,,Ons huwelijk had een moeilijke start, ik werkte als scheepswerktuigkunde op de koopvaardij en kwam vijf jaar lang slechts vier keer per jaar thuis. Dat was de reden om een walbaan te zoeken. Daarna is alles op rolletjes gelopen. Een huis gekocht, twee gezonde kinderen gekregen en veel gezonde jaren met wat tegenslag aan het eind door een nare ziekte van mijn vrouw".

Joop groeide op in de Harmenjansbuurt, Wies in de Bakkerstraat. Haar grootste belevenis was een bombardement in 1943. In het Rozenprieel vielen vele doden waaronder ook de naaste buren. Het huis van de ouders van Wies was volledig ingestort, maar de familie bleef ongedeerd. In de hongerwinter is Joop met twee vrienden naar Friesland gelopen om eten te verzamelen. Met een handkar vol aardappelen kwamen ze terug. Joop: ,,Bij de Velserpont stond moeder te wachten. Op goed geluk want telefoneren was er toen niet bij". Er kwam verkering toen Wies Joop een ander meisje zag zoenen. Wies: ,,Toen zei ik bij mezelf: die is voor mij".

Zestig jaar wonen ze al in hetzelfde huis. Lief en leed werd gedeeld, de zonen René en Norman werden er geboren. En Joop bouwde er met zijn broer Nico een heuse zeilboot van 6,5 meter lang. Een Valk, die op verzoek van de heer Bruynzeel was ontworpen om de waterbestendigheid van een nieuw soort multiplex platen te promoten. Voor de tewaterlating moest een deel van het dak worden verwijderd. Die stunt haalde de krant, ze hebben er jaren mee gezeild.