• NH Nieuws

Afscheidsrit: treinfanaten genieten van 'De Kameel' op station Haarlem

HAARLEM De directie van de NS, maar ook Koningin Wilhelmina en de Britse band Queen reden ermee over het Nederlandse spoor. De NS 20, oftewel 'De Kameel'. De historische trein komt in het Spoorwegmuseum te staan en maakte dinsdag een afscheidstour langs een aantal Noord-Hollandse stations. Op station Haarlem stonden er treinfanaten de trein op de wachten.

DE KAMEEL De Kameel is in 1954 gebouwd als inspectierijtuig voor de directie van NS. Hiermee inspecteerden zij trajecten en stations en controleerden de herstelwerkzaamheden aan het spoor. De trein dankt zijn naam aan zijn opmerkelijke vorm met twee bulten op het dak, dit zijn de machinistencabine's aan de voor- en achterkant. Reizigers, voornamelijk directieleden, konden onderin rondom genieten van het uitzicht. Iets dat in moderne treinen in veel gevallen alleen voorbehouden is aan machinisten. 

Het rijtuig was in de jaren 70 niet exclusief voorbehouden aan de NS-directie, maar werd ook als VIP-car verhuurd. De Kameel maakte sindsdien veel ritten in binnen- en buitenland. Omdat er voldoende markt voor de verhuur van het rijtuig bestond werd in 1985 besloten tot een levensduurverlengende opknapbeurt. Hierbij werden de keuken en het toilet vergroot.

De Kameel bleef tot in de jaren negentig een geliefde verschijning op het spoorwegnet. Begin 1991 werd het rijtuig buiten dienst gesteld, nadat het motorrijtuig onderdelen had afgestaan om de oude DE2-treinstellen op de baan te kunnen houden. 

BEZOEK HAARLEM Geïnteresseerden mochten tijdens de stop bij station Haarlem binnen kijken om nog even te ervaren hoe het was om in het directievoertuig te zitten. De reacties van de treinfanaten waren dinsdag alleen maar positief: "Het is schitterend, fantastisch mooi! Leuk dat dit nog bestaat", zegt een bezoeker. "Een prachtig stuk geschiedenis." Een enkeling kreeg het voor elkaar om mee te mogen rijden naar Utrecht, het eindstation van de trein. De Kameel is de nieuwste aanwinst voor het Spoorwegmuseum. 

De Kameel is te volgen via Instagram.

Bovenstaande video is gemaakt door mediapartner NH Nieuws.