• Paul Marselje in actie als troubadour tijdens de jaarmarkten.

    Henk van Ommeren

Afscheid van troubadour Paul Marselje

SPAARNDAM Dit jaar worden voor de vijftigste keer de traditionele kunstmarkten in Spaarndam gehouden. Het wordt tevens het afscheid van troubadour en voorzitter van de organiserende stichting Paul Marselje, die vanaf het begin bij deze markten betrokken is geweest.

In 1969 kwam Leen Spierenburg van de bekende kunstenaarsfamilie uit Spaarndam met het idee om kunst- en edelambachtsmarkten te organiseren. Na zijn overlijden besloot zijn weduwe Gerda het idee toch door te zetten en in 1970 waren de eerste kunstmarkten. De eerste keer nog op de Oostkolk, maar in het tweede jaar werd uitgeweken naar de Westkolk. Gerda hield de organisatie vol tot 1978 waarna haar dochter Annemiek het stokje overnam.

Paul Marselje had in 1967 zijn eerst een optreden als troubadour in de Waag in Haarlem. Daarbij zong hij liedjes van derden. "Ik durfde mijn eigen werk nog niet voor te dragen". Het leek Gerda Spierenburg wel leuk om tijdens de markten ook muziek te presenteren en zij vroeg Marselje om hieraan mee te werken. Samen met Jos van Buggenun en Hans Invernizzi speelde hij de eerste drie jaar gitaar en zong liedjes. Al snel werden dat op verzoek ook zijn eigen nummers. Vanaf 1972 was Marselje de enige troubadour.
Volgens Annemiek Spierenburg bleek in 1987 dat de kunstmarkten geen toekomst meer hadden. Marselje besloot samen met Louis Goulmy en Kees Huges om de organisatie over te nemen en een stichting op te richten. De opzet werd al snel gewijzigd. Marselje: "De ambachtslieden veroorzaakten veel lawaai en pasten eigenlijk niet in het concept van de kunstmarkten. Daarnaast besloten wij dat men maximaal twee keer per jaar in een kraam mocht staan. Dit om meer variatie in het aanbod te krijgen. Dit werd uiteindelijk een doorslaand succes zodat wij ook tegenwoordig met ruim 40 kramen op alle vijf de markten staan. Dit jaar is de eerste markt op 20 juli."

Naast Paul Marselje neemt ook Marga Kranendonk afscheid. Zij had vanaf 1990 zitting in het stichtingsbestuur als vertegenwoordiger van de Dorpsraad Spaarndam.

De eerst volgende kunstmarkt is op zaterdag 20 juli, daarop volgen nog 4 zaterdagen. Meer informatie is te vinden op www.marselje.nl/kunstmarkten.

Henk van Ommeren