• Anneke Friedhoff tussen wethouder Marie-Thérèse Meijs en Esther van der Kamp van de peuterspeelzaal in.

    Henk van Ommeren

Afscheid na 45 jaar bibliothecaresse

HAARLEM De Bibliotheek Zuid-Kennemerland wilde de eerste fase van het 10 jaar geleden gestarte project BoekStart feestelijk afsluiten. In de peuterspeelzaal het Peuterpandje overhandigde wethouder Meijs vorige week daarom een exemplaar van het prentenboek 'Heb jij misschien een olifant gezien'. Naast deze feestelijke afsluiting was er ook ruimte voor het afscheid van Anneke Friedhoff.

Voor Meijs was dit een van haar eerste officiële optredens sinds zij drie weken geleden in haar functie als wethouder werd aangesteld. Omdat de gemeente Haarlem het project BoekStart belangrijk vond, heeft zij de laatste vier jaar geïnvesteerd in dit programma. Via BoekStart probeert de bibliotheek het lezen van heel jonge kinderen te bevorderen. Dit gebeurt onder meer door het inrichten van een leeshoek en het mogelijk maken van een voorleesplan op kinderdagverblijven en peuterspeelplaatsen. Voor de afsluiting van de eerste fase van dit project was gekozen voor peuterspeelzaal het Peuterpandje in Schalkwijk, mede omdat deze peuterspeelzaal haar 25-jarige bestaan viert.

Bij het project BoekStart wordt ook geprobeerd om bij ouders het voorlezen aan hele jonge kinderen te promoten. Sinds enkele maanden is er daarvoor gestart met een BoekStartcoach die aanwezig is op de consultatiebureaus.

Naast deze feestelijke afsluiting was er ook ruimte voor het afscheid van Anneke Friedhoff. Na 45 jaar haar werk als bibliothecaresse te hebben uitgevoerd mag zij gaan genieten van haar welverdiende pensioen. Na haar opleiding aan de Frederik Muller Academie in Amsterdam ging Friedhoff in 1973 werken in de bibliotheek in Schalkwijk. Deze was gevestigd midden in het winkelcentrum aan de Nicepassage op de eerste verdieping. Het werk was in die tijd, toen er nog automatisering was, toch wel anders. ,,Alle bibliothecaressen hadden in die tijd een specialisme, bijvoorbeeld muziek, jeugd of volwassenen. Je kon immers niet alles weten, opzoeken en adviseren. Tegenwoordig moet je meer basiskennis hebben, maar vooral in staat zijn om goed en gericht te kunnen zoeken. Dat is moeilijk genoeg, omdat het is belangrijk dat men betrouwbare informatie krijgt."

Na 13 jaar verhuisde de bibliotheek een paar honderd meter, naar het Fie Carelsonplein bij de sporthal in Schalkwijk. oorspronkelijk was het de Bibliotheek Haarlem. Immers, iedere stad had een eigen bibliotheek. Door de maatschappelijke ontwikkelingen en om beter aan te kunnen sluiten op de vragen van het publiek zijn veel bibliotheken een fusie aangegaan. Ook Haarlem ging eerst met Heemstede en later met Bennebroek en Zandvoort samenwerken. Friedhoff: ,,Dit betekende dat je veel meer op andere plaatsen je werk moest doen. Bijvoorbeeld als voorleescoördinator moest ik collega's opleiden op diverse locaties in de omgeving. Dat was leuk werk en ik had veel contacten. Ook bij het project BoekStart ben ik nauw betrokken. Ik ben blij dat de overheid hier geld in investeert. Door dit project proberen wij ook te voorkomen dat kinderen al op jonge leeftijd een taalachterstand krijgen. Een van de leuke zaken is bijvoorbeeld het Vertelkastje. Op een speelse manier kan men dan vertellen waarbij door deze theatervorm de kinderen geconcentreerd blijven luisteren."

Vervelen zal Friedhoff zich zeker niet na haar pensionering: ,,Ik ben nu al actief bij erfgoed projecten en erfgoed educatie en heb mij ook al als vrijwilliger opgegeven. Bovendien krijg ik nu wat meer tijd voor mijn genealogische onderzoek."