• Eigen Foto

Adelheid Roosen met ex-geliefde op podium in Toneelschuur

HAARLEM Adelheid Roosen treedt 16, 17 en 18 mei in de Toneelschuur op met het autobiografische stuk 'Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors'. De vier doorgewinterde acteurs Adelheid Roosen, Titus Muizelaar, Lineke Rijxman en George Groot hebben met elkaar verweven levens én liefdes. Adelheid en Titus, acteurs en in het echte leven ook een koppel, zijn recent in première gegaan met een nieuwe productie over liefde en relaties: Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors. Ook de ex van Titus, Lineke Rijxman, speelt mee. En George Groot, met wie Adelheid naar eigen zeggen een 'theaterhuwelijk' heeft. Deze vier acteurs zijn vanuit improvisaties met hun persoonlijke levens en relaties aan de slag gegaan, om tot een bijzondere, heel persoonlijke voorstelling te komen.

De vier acteurs onderzochten en onderzoeken liefdesrelaties en de verhouding tot elkaar in een doorlopend proces. Adelheid heeft een liefdesrelatie met Titus, maar hij heeft daarvoor een relatie gehad met Lineke. Adelheid voelt nog steeds de pijn in Titus over deze verbroken relatie en vroeg zich af: Hebben Titus en Lineke nog iets 'uit te minnen'? En dan het verhaal van George. Na de dood van zijn vrouw na 48 jaar huwelijk verschuift George's aandacht naar jongens. Wat vertelt dit over jarenlange relaties, seksualiteit en de fantasieën die we willen naleven?

Lineke Rijxman studeerde aan de Toneelschool in Amsterdam en was 13 jaar lang verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. In 2009 werd Lineke vast lid van het artistieke team van mugmetdegoudentand, als actrice en regisseur. Na het ontvangen van de Colombina voor haar rol in Quality Time (2006), won ze in 2009, voor de rol van Hannah Arendt, de Theo d'Or. Verder was Lineke te zien in talloze films en televisieseries.

Theatermaakster Adelheid Roosen schuwt in haar theater- en filmproducties, geen enkel onderwerp: eerwraak, huiselijk geweld, (homo)seksualiteit in de Islamitische wereld, de Alzheimer van haar moeder, alles mag en móet in de openbaarheid. Als artistiek leider van Adelheid&Zina zoekt zij voortdurend naar het kantelen van het perspectief dat wij hebben op de Ander, de ogenschijnlijke vreemde. In 2017 won ze de LPTW Gilder/Coigney International Theatre Award voor haar 'artistieke excellentie' en 'inspiratie voor verschillende samenlevingen'.

Titus Muizelaar belandt via de toneelschool in Maastricht, langs het Zuidelijk Toneel Globe, het Rotterdamse O.T., het progressieve Discordia, het landelijke Toneelgroep Amsterdam, het Antwerpse Toneelhuis en nog vele andere tussenstations bij Adelheid&Zina. Hier werkt hij als lid van het artistiek team aan de vele projecten die ontspruiten. Hij speelde in Thuislozen (2018) met Adelheid Roosen en George Groot.

Van 1966 tot 1981 vormde George Groot samen met Anke Groot, Fred Florusse, Jacques Klöters en Pieter van Empelen de cabaretformatie Don Quishocking. Van begin jaren '80 maakt hij talloze theatervoorstellingen. Ook geeft hij les aan de HKU en de Academie voor Theater. George Groot en Adelheid Roosen maken al vanaf 1990 samen voorstellingen, waaronder hun theatrale openbare gesprek Hetty&George (2012).

Voor meer informatie en kaarten: www.toneelschuur.nl.