• Eigen Foto

Presentatie van nieuwste Blake en Mortimer

HAARLEM In de bibliotheek in het centrum (Gasthuisstraat 32) wordt vrijdag 13 december om 20.30 uur de integrale bibliofiele uitgave van het tweeluik 'Vallei der Onsterfelijken' uit de stripreeks Blake en Mortimer feestelijk gepresenteerd. Het album is getekend door de Nederlandse stripmakers Peter van Dongen en Teun Berserik op scenario van de Belg Yves Sente. Na afloop zijn er verschillende uitvoeringen van verkrijgbaar en is er een signeersessie van Peter van Dongen en Teun Berserik. Speciaal voor deze avond wordt er ook een prent ter beschikking gesteld.

Wie zijn Blake en Mortimer? De Belgische stripauteur Edgar P. Jacobs (1904-1987) wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke pioniers van het Franco-Belgische beeldverhaal en een van de grondleggers van de Europese sciencefictionstrip. Zijn beroemdste creatie: kapitein Blake en professor Mortimer. Een duo dat zo populair is dat hun avonturen na Jacobs' dood vanaf 1996 werden voortgezet door een keur van andere scenaristen en tekenaars, onder wie Jean Van Hamme, Ted Benoît en François Schuiten. Inmiddels overstijgt het aantal albums na Jacobs' overlijden dat van de oorspronkelijke reeks, wat wel wat wil zeggen over de eeuwigheidswaarde van Blake en Mortimer.

Dat juist de Nederlanders Peter van Dongen ('Familieziek') en Teun Berserik ('Vincent van Gogh') de eer ten deel viel om hun bijdrage te leveren aan zo'n iconische Franco-Belgische reeks, mag opmerkelijk worden genoemd. Maar het is ook een logische keus. Beide tekenaars hebben naam gemaakt in de zogenaamde klare lijn, de stijl waarin Jacobs, maar bijvoorbeeld ook Kuifje-schepper Hergé beroemd zijn geworden. Blake en Mortimer-veteraan Yves Sente schreef al eerder een zevental scenario's voor de reeks. De oplage van Vallei der Onsterfelijken bedraagt in Frankrijk 400.000 exemplaren, in Nederland en België 60.000. Het oorspronkelijk uit twee delen bestaande verhaal zal in een luxe editie met een beperkte oplage verschijnen. Een goede reden voor een feestje in aanwezigheid van Berserik en Van Dongen.

PROGRAMMA
20.30 uur    Jacobs en zijn rol in het Europese beeldverhaal, lezing door Hans Pols
21.15 uur    Pauze
21.30 uur    Tonio van Vugt interviewt Peter van Dongen en Teun Berserik over de totstandkoming van het album en hun bijzondere samenwerking

Toegangskaarten kunnen alleen besteld worden via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl, Hier is ook het volledige programma van de avond te vinden.