• Eigen Foto

Op ontdekkingsreis met paddenstoelen

OVERVEEN Ook dit jaar organiseert het IVN Zuid-Kennemerland weer de jaarlijkse Paddenstoelendag in samenwerking met Staatsbosbeheer en Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit evenement over de wereld van schimmels en paddenstoelen vindt plaats zondag 6 oktober Op landgoed Elswout wordt van 11.00 tot 16.00 uur de jaarlijkse Paddenstoelendag gehouden. Er zijn excursies, dia-lezingen, puzzeltochten en veel informatie en activiteiten over paddenstoelen voor volwassenen en kinderen.

Paddenstoelen kan je het hele jaar door vinden. Maar vooral in de nazomer en in de herfst zie je ze het meest. Ook zijn er in sommige jaren meer paddenstoelen dan in andere jaren. Dat heeft te maken met de temperatuur en de hoeveelheid regen. Soms komen ze na een regenbui heel snel tevoorschijn. Ze schieten dan als paddenstoelen de grond uit……

Door het plotselinge verschijnen en de snelle groei hebben paddestoelen iets geheimzinnigs. Vroeger werden ze met het bovennatuurlijke in verband gebracht, vandaar namen als heksenboleet, duivelsbrood en heksenkring. Paddenstoelen groeien ook lang niet altijd op dezelfde plek. Soms blijven ze jaren lang weg om dan opeens weer op te duiken. Een zoektocht naar paddenstoelen is altijd een ontdekkingsreis!


Programma:

Paddenstoelenexcursies onder leiding van een natuurgids, doorlopend van 11.00 tot 16.00 uur
Kinderexcursies (zonder ouders) om 12.30 uur en om 14.30 uur
Puzzeltochten voor het hele gezin
Paddenstoelenknutseltafel
Sprookjesfiguren in het bos
Verhalenverteller Piet Paree
Paddenstoelenkraam Portabella
Proeverij van appels van het landgoed

Alle activiteiten zijn gratis.