• Panorama of Positano town, Amalfi coast, Italy

    Archief

Lezing over Campania bij Welzijn Bloemendaal

BLOEMENDAAL De Italiaanse taalschool Societa Dante Alighieri organiseert met enige regelmaat activiteiten, veelal gehouden bij Welzijn Bloemendaal (Bloemendaalseweg 125). Woensdag 15 januari neemt Marc Permeke hier vanaf 20.00 uur zijn toehoorders mee op een ontdekkingsreis door de prachtige natuur en de zeer rijke cultuur van Campania.

In één avond wordt een bezoek gebracht aan Napels, Pompei, Herculaneum, Capri, Sorrento en de Amalfitaanse kust. In de fascinerende stad Napels zijn sporen te vinden van onder andere Grieken, Romeinen, Normandiërs, Hohenstaufen, Anjou's, Spanjaarden (Aragón, Habsburgers), Bourbons en Fransen. En dat niet alleen bovengronds maar ook ondergronds. Een stad met bijzondere bezienswaardigheden als koninklijke paleizen, robuuste kastelen, fraaie kerken en idyllisch gelegen kloosters. Maar het echte Napels vind je in de sfeervolle nauwe straatjes met elkaar verbonden door volle waslijnen. Vervolgens wordt een bezoek gebracht aan zowel Pompei, een van de best bewaarde Romeinse steden, als ook Herculaneum, volledig bedekt door as en lava als gevolg van de vulkaanuitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus. Niet te missen is het schitterend gelegen eiland Capri, waar Romeinse keizers als Augustus en Tiberius (Villa Jovis) hebben gewoond. Na een korte oversteek bezoeken we Sorrento, gelegen tussen vele citroenboomgaarden en daarom als bakermat van de Limoncello wordt beschouwd. De Amalfitaanse kust (La Costiera Amalfitana) is landschappelijk het mooiste dat Campania te bieden heeft. De panoramische vergezichten vanaf de smalle en bochtige kustweg van Positano tot Vietri sul Mare (55 km) zijn spectaculair. De weg loopt bovenop een steile helling en verbindt opeenvolgende kleine stadjes die tegen de bergwand geplakt lijken.

Marc Permeke was tot aan zijn pensionering in 2012 werkzaam als hogeschooldocent Management Toerisme aan de NHTV internationaal hoger onderwijs Breda. Zijn sterke band met Italië is gekomen door een verblijf van ruim drie jaar in Rome (1974-1977), waarna hij van 1980 tot eind 1983 op Sicilië als gids culturele reizen heeft begeleid. Terug in Nederland verbreedde Marc Permeke zijn kunsthistorische kennis tijdens de deeltijdopleiding Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Universiteit van Leiden. Tegenwoordig geeft hij o.m. lezingen en cursussen over Italiaanse regio's als Campania en Sicilië en steden. In 2016 en 2017 verzorgde hij bij ons twee lezingen over Sicilië.

Iedereen is welkom, de entree bedraagt 5 euro. Aanmelden kan via 023-5250366. Voor meer informatie: www.dantehaarlem.nl.