• Archief

Herfstmarkt in Haarlemmer Kweektuin

HAARLEM In de Haarlemmer Kweektuin (Kleverlaan 9) wordt zondag 13 oktober van 11.00 tot 16.00 uur een Herfstmarkt gehouden. Er is een uitgebreid programma met onder andere een biologische markt, de verkoop van planten en diverse activiteiten voor kinderen. De markt is vrij toegankelijk.

Het Plantenasiel Haarlem is op de Herfstmarkt aanwezig en organiseert een workshop 'verzorging kamerplanten'. Het plantenasiel is een initiatief, opgestart door twee studentes Naomi de Bruijne en Marije Franken, waarbij duurzaamheid en liefde voor planten centraal staan. De twee willen met het initiatief de kennis rondom duurzaamheid vergroten. Met het plantenasiel laten zij zien dat mensen ook op een duurzame manier aan planten kunnen komen. Via de Facebooksite worden de planten ter adoptie gesteld en vervolgens wordt er onder de belangstellenden een winnaar geloot. De nieuwe eigenaren van de planten kunnen zelf bepalen of zij een vrijwillige bijdrage willen geven aan het asiel. Ook willen de oprichters benadrukken dat er nog te weinig biologische kwekers zijn voor kamerplanten, waardoor de meeste planten met giftige pesticiden zijn bespoten.

Er kan ook meegedaan worden aan de rondleiding 'biodiversiteit in de Springertuin' en de rondleiding door de kassen van 'wij telen groente'. Bij Steenbreek023 krijgen bezoekers van de markt bij inlevering van een tegel uit eigen tuin een zakje biologische geteelde bloembollen, zolang de voorraad strekt. Spaarnelanden brengt haar campagne 'Natuur in je Stad' onder de aandacht. Kinderen kunnen onder andere vogelvoerslingers rijgen, kaarsen van bijenwas rollen en egels of herfststukjes knutselen.

Middelpunt van de herfstmarkt is een biologische markt met streekproducten zoals kazen, jams, geleien, fruit, eetbare paddenstoelen, pompoenen, honing en groenten. Er is een foodtruck aanwezig met (h)eerlijke biologische gerechtjes. Bij de verschillende marktkramen zijn soepen, cake, taart, appelsap en koffie te koop. Bezoekers kunnen op de Herfstmarkt ook terecht voor planten, fruitbomen, bollen, knollen en zaden.

Tijdens het evenement is er ook aandacht voor dieren in bijvoorbeeld de tuin. Er is onder andere informatie verkrijgbaar over schuilplaatsen en broedkasten voor bijvoorbeeld vogels, insecten en egels.

De Haarlemmer Kweektuin is gelegen aan de Kleverlaan 9. Het evenement vindt plaats op het voorterrein. Aan het begin van deze laan is een grote parkeergarage.