Heel Haarlem (inclusief de wethouder) kookt voor de buurt. Doe jij ook mee?

26-08-2019, 15:00 | Lezersnieuws | Stéphanie

Stichting Thuisafgehaald organiseert van 27 september tot en met 6 oktober (rondom Burendag en de Week van de Ontmoeting) voor het eerst de Kook Voor Je Buur 10Daagse. Ze roept daarmee alle Nederlanders op om tussen 27 september en 6 oktober een keer voor hun buren te koken. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen in Nederland kan genieten van een lekkere, verse en met liefde bereide maaltijd én de kans krijgt om zijn of haar buurtgenoten te leren kennen. Heel belangrijk, omdat nog steeds 30% van alle Nederlanders zich eenzaam voelt en 7% van alle zelfstandig wonende ouderen ondervoed is.

Ga jij ook de uitdaging aan en maak je een aantal buren gelukkig door een keer te koken? Vandaag is www.kookvoorjebuur.nl live gegaan, waar je je meteen kunt aanmelden. Je kunt zelf kiezen hoeveel dagen je mee wilt doen en hoeveel porties je aan wilt bieden. Stichting Thuisafgehaald zorgt ervoor dat jouw buurtgenoten weten dat jij gaat koken en van deze maaltijden kunnen gaan genieten.

Liever afhalen?

Kook je juist liever niet of ken je iemand voor wie dit een uitkomst zou zijn? Ga naar www.kookvoorjebuur.nl, vul je postcode in en bekijk welke maaltijden er in jouw buurt worden aangeboden. Maaltijden reserveren voor de Kook Voor Je Buur 10Daagse kan vanaf 1 september. Heb je hulp nodig? Stichting Thuisafgehaald is ook telefonisch bereikbaar via 06-83447197.

Ook de wethouder doet mee

Om te laten zien dat een keer koken voor je buren echt een kleine moeite is hebben wij ook aan wethouder Marie-Therèse Meijs gevraagd of ze een keer wil koken. Deze VIP-maaltijden staan vanaf 1 september op de website.

Wat bereik je door een keer voor je buren te koken?

Als je toch al kookt is het koken van een paar porties extra een kleine moeite met een onvoorstelbaar grote impact. Avance onderzocht de effecten. Hieruit bleek dat deze afhalers

gezonder aten
een positieve beleving ervoeren door het thuis gekookte warme eten
zich weer gezien en gehoord voelen
er weer bij horen, weer meedoen
een groter netwerk hebben
minder eenzaam zijn
beter voor zichzelf kunnen zorgen.

Ieder afhaalmoment draagt hieraan bij. Dat je met een keer iets extra’s koken al een verandering kunt veroorzaken in iemands leven benadrukt het belang en de relevantie van het koken voor je buren. Stéphanie van Gerven (directeur Thuisafgehaald): “Het is onze droom dat er in de toekomst in elke straat een vers gekookte maaltijd bij een buurtgenoot af te halen is.”