• Archief

Hans Achterhuis te gast bij Filosofisch café

HAARLEM Filosoof en theoloog Hans Achterhuis geeft woensdag 25 september bij het Filosofisch Café Haarlem een inleiding over zijn boek 'Coetzee, een filosofisch leesavontuur'. De bijeenkomst gaat om 19.45 uur van start in de Remonstrantse kerk (Oranjekade 1). Deelname kost 5 euro en aanmelden is niet nodig.

Al in zijn jonge jaren raakte Hans Achterhuis gefascineerd door de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee en de verhalen over de avonturen van de Zuid-Afrikaanse Boeren. Later werd Achterhuis actief in de anti-apartheidsbeweging. Veel later, in 1999 na het lezen van de net uitgebrachte roman van Coetzee, getiteld 'In ongenade', raakte Achterhuis betoverd door de kracht van het verhaal en kon hij niet meer stoppen met lezen. Niet alleen de sfeer van het land maar ook de huidige wereldmaatschappij met al haar problemen en tegenstellingen over arm en rijk, zwart en wit, oud en jong, werden op een wijsgerige manier onontkoombaar gemaakt. Hierna begon Achterhuis als een detective alle romans van Coetzee te lezen en te herlezen.

Hij las ook alles wat anderen over Coetzee hebben geschreven en natuurlijk de spaarzame interviews met deze mediaschuwe auteur. Hij ontdekte dat Coetzee
beschikt over een fenomenale kennis van de filosofie en deze kennis verweeft in zijn romans. De verhalen van Coetzee geven hierdoor meer waarheid dan de feiten.

Door zijn speurtocht kon Achterhuis maatschappelijke vraagstukken die in het verlengde liggen koppelen aan de romans. Bijvoorbeeld In ongenade aan de #MeToo-discussie en Schemerlanden aan onze omgang met het koloniale verleden. Maar hij schrok ook een aantal keren mateloos van zichzelf, van wat hij in zijn jonge jaren voor normaal hield, bijvoorbeeld de rassenscheiding in 1960 tijdens zijn studie in Amerika. Hij schaamt zich nu over zijn normen van destijds en dat is ook hetgeen

Coetzee met zijn romans beoogt, de ondermijning van onze morele zekerheden.