• Eigen Foto

Feest voor de geest in het Dolhuys

HAARLEM Het Dolhuys bestaat dit jaar 700 jaar. Het oudste gedeelte van het Dolhuys is de kapel, nu vol in restauratie. Om het bestaan van deze eeuwenoude plek en haar relatief nieuwe functie als museum van de geest te vieren staan komend weekend diverse activiteiten op het programma. Hoogtepunt van het weekend is het benefietgala op vrijdag 22 november. Tijdens deze avond worden de plannen voor het nieuwe museum getoond en worden de gasten, sponsoren en relaties, vermaakt door gastvrouw Sophie Hilbrand en illusionist Victor Mids, bekend van Mindf*ck.

Donderdag 21 november staat een symposium op het programma met als thema 'De architectuur van de uitsluiting en sociale inclusie'. Aan het woord komen onder andere hoogleraar psychiatrie Jim van Os, socioloog Paul Schnabel, wethouder Zorg en Cultuur Marie-Thérèse Meijs en de directeur van het Dolhuys, Hans Looijen. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om kennis te delen en mee te praten over de rechten van de patiënt. Is de separeercel daadwerkelijk rijp voor opname in de museale collectie of vraagt de weerbarstige praktijk een Dolhuys Manifest 'Nederlandse GGZ separeervrij!' 2.0?

Zaterdag 23 november, op de 774e verjaardag van Haarlem, gaan de deuren van het Dolhuys open voor het publiek. Iedereen is welkom om tussen 14.00 en 17.00 uur een kijkje te nemen achter de schermen. Te zien is een pop-up tentoonstelling met verhalen en foto's van oud-bewoners en oud-medewerkers van het Dolhuys. Daarnaast worden doorlopend rondleidingen gegeven door het gebouw, is de zolder te bezoeken en valt een recente ontdekking bewonderen; een muurschildering van de heilige Apollonia. Ook kunnen bezoekers zelf een letterlijk steentje bijdrage aan de verbouwing van het pand door met hamer en beitel aan de slag te gaan. Aanmelden voor de open dag of het symposium kan via reserveringen@hetdolhuys.nl.

Op 1 april sloot het Museum van de Geest de deuren voor een grondige restauratie van het gebouw en de opbouw van een nieuwe vaste tentoonstelling. Centraal staat straks de bezoeker, die als onderdeel van de museumbeleving zijn eigen geest onder de loep neemt. Daarom is er in het nieuwe museum veel ruimte voor wetenschap, persoonlijke verhalen, levensvragen en hedendaagse kunst. Te zien zijn werken van onder andere Marc Quinn, Tracey Emin en Johnny Wiekhart. De objecten in het vernieuwde Museum van de Geest worden de dragers van verhalen uit heden en verleden.