• Bjorn Warmerdam

24.000 bezoekers voor Kerstcircus

HAARLEM Kerstcircus Haarlem kan terugkijken op een succesvol verlopen jaar. Tijdens de kerstvakantie brachten in totaal 24.000 mensen een bezoek aan het circus. Het begon 20 december met de komst van bijna zevenhonderd leerlingen van het Sterrencollege, gevolgd door een druk bezochte première. Tijdens de laatste voorstelling werden de winnaars van de publieksprijs bekend gemaakt.

Dit jaar kon voor het eerst online gestemd worden, wat echt een succes was. Al snel was duidelijk dat de komische acrobaat Max Weldy met zijn trampoline act er met de eerste prijs vandoor gaat. Elisa Cussadié werd een dikke tweede met zowel haar papegaaien act als haar performance als slangenvrouw. Ze klimt hierbij onder andere in een onmogelijk kleine kubus. De derde prijs was spannend, een nek aan nek race tussen Scott the Juggler, Justin Ronday en Kevinski. Mimespeler Kevinski was hierbij de gelukkige, die even niets kon uitbrengen toen hij hoorde dat hij die derde plek had veroverd. Het is dus duidelijk dat het publiek het fantastisch vindt om te kunnen lachen.

Een van de hoogtepunten van dit jaar was 3 januari het voelplein en audiodescriptie voor mensen die blind of slechtziend zijn. Voorafgaand aan de voorstelling mochten de aanwezigen in de circuspiste voelen aan de attributen, aan de kubus waar Elisa in kruipt bij haar optreden, aan de verlichte fiets van Blake Hicks, aan de prachtige en zware kandelaar waarin Svitlana haar kunsten vertoont en nog veel meer interessante zaken. Zo krijgen ze ook een papegaai in hun hand. In voorbereiding op het komende jaar wordt ook geëxperimenteerd met een prikkelarme voorstelling en is alvast het een en ander uitgetest met ervaringsdeskundigen.