• Henk van Ommeren

Aankomst Sint in Spaarndam

SPAARNDAM Per traditie wordt Sint Nicolaas bij zijn aankomst in Spaarndam welkom geheten door of de burgemeester van Haarlem of van Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Vanwege de fusie was dit de laatste keer dat burgemeester Pieter Heiliegers, samen met de kinderburgemeester Nikki Koot de Sint welkom heette.

Op de Kolk in Spaarndam was het, zoals ieder jaar, bijzonder druk. Honderden kinderen met ouders wachtten gespannen af tot Sint Nicolaas vanaf de mooie Nel de Kolk binnenkwam. Deze keer met een enorm groot aantal zwarte pieten. Even leek het erop dat het schip van de Sint de sluis niet binnen kon varen. Opgezweept door spreekstalmeester Laura Kroon schreeuwden de kinderen hun kelen schor om de schipper aan te moedigen om toch door te varen. Gelukkig niet zonder succes.

Op de kade stond een bijzondere zwarte pieten band die met hun swingende Sinterklaas muziek zorgde voor een gezellige sfeer. Voor burgemeester Pieter Heiliegers en kinderburgemeester Nikki Koot was dit waarschijnlijk het laatste officiële optreden voordat de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude definitief een onderdeel wordt van de gemeente Haarlemmermeer. Heiliegers blijft burgemeester vanaf 1 januari 2019 als burgemeester van Uithoorn, waar hij nu waarnemend burgemeester is. Voor Nikki Koot is het in ieder geval voorlopig de laatste keer als kinderburgemeester: ,,Ik vind het wel erg jammer dat het afgelopen is, want ik vond het bijzonder leuk om te doen. Ik had het eventueel nog wel langer willen blijven doen."

Na de officiële ontvangst ging de Sint de hele Kolk rond om handen te schudden. Daarna vertrok hij naar het nieuwe pand van Albert Heijn in Spaarndam-Oost. Daar was de voormalige loods waarin de oude winkel gevestigd was, omgetoverd tot een feestzaal. De kinderen konden hier allerlei kunstjes leren om uiteindelijk een pietendiploma te kunnen halen. Uiteraard was er een overvloed aan snoepgoed voor de kinderen.