• Archief

Aanhouding voor bedreiging van Sint en Piet

HAARLEM De politie heeft vandaag in Haarlem de 37-jarige Michael van Zeijl uit Utrecht aangehouden. Hij wordt verdacht van de bedreiging van Sinterklaas en Zwarte Piet op Social Media. Drie andere personen, net als Van Zeijl ook lid van de stichting Majority perspective, hebben op het moment van de aanhouding een gebiedsverbod uitgereikt/opgelegd gekregen. Dit verbod is opgelegd door de gemeente Zaanstad. Ook de verdachte krijgt een gebiedsverbod opgelegd. Het viertal mag zich vrijdag en zaterdag, als de landelijke intocht plaatsvindt, niet in de omgeving van de Zaanse Schans bevinden. De aangehouden verdachte is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

De mannen werden kort na het kort geding dat de stichting had aangespannen tegen de 'racistiche' intocht aangehouden.

Van Zeijl liet in een inmiddels verwijderd bericht op Facebook weten: ,,Onderweg naar Haarlem om Zwarte Piet te euthanaseren. Voor alle #Blokkeerfriezen: jullie moeten voor de trein van Utrecht naar Haarlem op het spoor gaan staan, ik zal zwaaien".

Gisteren blokkeerde een aantal anti-piet activisten al de toegang tot het Hilversumse Mediapark. De betogers vinden dat de NTR nog te veel het traditionele uiterlijk van Zwarte Piet in stand laat in het Sinterklaasjournaal. Volgens de betogers negeert de NTR daarmee "steeds meer mensen die protesteren tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet". De actievoerders eisten dan ook dat Zwarte Piet uit het sinterklaasjournaal wordt "verwijderd".