• Bewoners van Kennemerhart in ABC Architectuurmuseum Haarlem

    Malou Stoop

Bewoners Kennemerhart te zien in expositie Vitaal Wonen – ABC Architectuurmuseum

18-11-2019, 13:18 | Lezersnieuws | Eva

Leuke cultuurtip: op zondag 17 november werd de expositie ‘Vitaal Wonen, nieuwe woonvormen voor senioren’ geopend in het ABC Architectuurmuseum in Haarlem. Bewoners van woonzorgcentrum Huis in de Duinen van Kennemerhart zijn in één van deze zalen te zien. 15 portretfoto’s van de bewoners worden tentoongesteld.

Huis in de Duinen

De portretfoto’s van de bewoners zijn afkomstig uit het boek ‘Huis in de Duinen. Thuis in Zandvoort’. Huis in de Duinen wordt gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Als eerbetoon aan Huis in de Duinen heeft Kennemerhart een boek uitgegeven. In het boek staan de bewoners van het verpleeghuis met portretfoto’s en interviews centraal.

Expositie Vitaal wonen

De ontwikkeling van deze nieuwe huisvesting is in lijn met het thema van de expositie in het ABC Architectuurmuseum. Nieuwe woonvormen voor senioren staan centraal in deze tentoonstelling. Via de klassieke Haarlemse hofjes en de bejaardenhuizen uit de jaren ’60 wordt in het museum een reis gemaakt naar het heden en de toekomst. Ouderen blijken creatief in het bedenken van nieuwe woonvormen: woongroepen voor gelijkgestemden, als Houdt Vaart en Lieflijk Indië. Krasse Knarren verenigen zich om eigentijdse hofjes te laten bouwen. Drie generaties onder een kap kan ook, of een Kangoeroewoning voor oma in de tuin.

Ook aan slimme technologie wordt aandacht besteed. Technische innovaties kunnen bijdragen aan het welzijn van senioren. Tevens kunnen ze een bijdrage leven aan het langer thuis blijven wonen, wat een belangrijk effect heeft op de kwaliteit van leven.

Bezoekersinformatie

De expositie is van 17 november tot en met zondag 15 maart te zien in het ABC Architectuurmuseum in Haarlem. Bekijk de website van het ABC Architectuurmuseum voor meer informatie en de openingstijden.