• Pr

Zomerse werkdag in gebied Middenduin

23-08-2017, 07:55 | Lezersnieuws |

OVERVEEN Afdeling Zuid-Kennemerland van IVN, het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, organiseert een zomerse werkdag in natuurgebied Middenduin. Voor zaterdag 26 augustus wordt samengewerkt met Staatsbosbeheer.

,,Een dag lekker buiten werken met een groep enthousiaste mensen'', bericht Marc van Schie namens de organisatie. ,,Samen gaan voor onderhoud van natuur en landschap. Deelnemers maken een duinpan vrij door middel van het zagen van grote esdoorns. In een andere duinpan gaan we Amerikaanse vogelkers weghalen, omdat daar zeldzame plantjes staan. Elders is het eveneens esdoorns wegknippen en -zagen om het pad begaanbaar te houden. Het is een werkdag met lichte en minder lichte werkzaamheden. Dit alles voor een mooier Middenduin.''

CULTUURHISTORIE Het gebied kent een rijke cultuurhistorie en is mede daarom interessant om wandelingen in te maken. Het uitkijkpunt De Kamperberg, bijvoorbeeld, werd in 1803 gebruikt door het Napoleontische leger. Daarnaast bevindt zich er een kelder waarin vroeger stukken ijs werden opgeslagen voor de bewoners van Landgoed Duinlust. Hierin slapen en overwinteren tegenwoordig vleermuizen.

Deelnemers dienen werkkleding en laarzen, koffie en thee, en de lunch mee te nemen. Voor gereedschap, werkhandschoenen, begeleiding en vlaai wordt gezorgd. Ervaring is niet vereist. Iedereen is welkom. Aanmelden wordt aanbevolen en kan via ivnzk.natuurwerk@gmail.com of bij Van Schie, die bereikbaar is via 06-22575748. Het verzameltijdstip voor deze werkdag is 9.30 uur, bij Restaurant Kraantje Lek (Duinlustweg 22). De activiteiten duren tot ongeveer 15.00 uur.