• Het logo van Amnesty International Haarlem

    Cees de Geus

Schrijfmarathon Amnesty International Haarlemvan 26 november tot en met 10 december

13-11-2017, 12:11 | Lezersnieuws | Cees de Geus

Op initiatief van de groep Haarlem e.o. van Amnesty International, gaat op zondag 26 november ook dit jaar in Haarlem weer de internationale schrijfmarathon van start. In de Jopenkerk geeft wethouder Jur Botter om 14.00 uur het startsein. Het is de bedoeling dat tot en met zondag 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, op verschillende locaties in o.a. Haarlem, Bennebroek, Bloemendaal en Lisse zoveel mogelijk brieven en kaarten worden geschreven naar respectievelijk regeringen en mensenrechtenverdedigers.

Met elkaar een enorme vuist tegen onrecht maken. Zo vat Amnesty Haarlem het doel van de schrijfmarathon samen. De brieven van dit jaar roepen op tot eerlijke behandeling van de mensenrechtenverdedigers Clovis Razafimalala uit Madagaskar, Hanan Badr el-Din uit Egypte, Issa Amro en Farid al-Atrash uit Palestina, Mahadine uit Tsjaad, de organisatie MILPAH uit Honduras, Ni Yulan uit China, Sakris Kupila uit Finland, Shackelia Jackson uit Jamaica, Xulhaz Manna uit Bangladesh en de Istanbul 10+ uit Turkije.

Vorig jaar werden er in Haarlem 5.715 brieven en kaarten geschreven. Dit jaar is iedereen tot en met 10 december op een aantal locaties in Haarlem en omstreken weer welkom om zoveel mogelijk, eventueel voorgedrukte, brieven en kaarten te schrijven. De brieven gaan naar regeringen en vragen aandacht voor mensen in onrechtvaardige situaties. De kaarten gaan naar mensenrechtenverdedigers en zijn bedoeld om hen een hart onder riem te steken.

Op zondag 26 november verzorgt de Haarlemse wethouder Jur Botter om 14.00 uur in de Jopenkerk de aftrap van de schrijfmarathon. Die dag is iedereen tot 17.00 uur welkom om mee te schrijven en zo een vuist te maken tegen onrecht.

In de dagen die volgen schrijven mensen op scholen, kerken, clubs en verenigingen flink door. Daarnaast zijn er een aantal locaties waar iedereen van harte welkom is om ook de pen ter hand te nemen.

De schrijfmarathon eindigt op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens. De Lutherse Kerk (Witte Herenstraat 22, Haarlem) is dan om 16.45 uur het startpunt van de fakkeltocht die Amnesty Haarlem jaarlijks organiseert om zoveel mogelijk aandacht te vragen voor mensen in onrechtvaardige situaties. Na terugkeer wordt dan in de Lutherse Kerk bij de start van een bijeenkomst met het thema 'Kinderen zijn de toekomst - kinderrechten zijn het fundament van de samenleving' bekend gemaakt hoeveel brieven en kaarten er in totaal zijn geschreven in het kader van de schrijfmarathon.