• poster Open Joodse Huizen Haarlem 2019

    ontwerp JCK

Open Joodse Huizen op 4 mei in Haarlem

24-04-2019, 15:13 | Lezersnieuws | Annelies

Op 4 mei komen op 13 locaties in Haarlem vertellers, bewoners, nazaten en andere belangstellenden samen in huizen waar joodse plaatsgenoten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog woonden en werkten. De bijeenkomsten, die maximaal één uur duren zijn bedoeld om te herinneren en te herdenken.

Enkele voorbeelden uit het programma in Haarlem van dit jaar:

-Wilhelminastraat 43A, het voormalig Joods Lyceum waar o.a Floris Cohen (broer van oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen) vertelt over zijn ouders, beiden docent, die elkaar op dit Joods Lyceum hebben leren kennen, ver van elkaar moesten onderduiken en na de oorlog zijn verloofd en getrouwd.

-Saenredamstraat 113, waar Philp Speyer en Regina Egglestone, woonachtig in Arizona, USA, via een live verbinding het verhaal vertellen over de familiegeschiedenis van de familie Papegaaij die woonden op dit adres

  • Lange Begijnestraat 9, Toneelschuur Arthur van Wezel vertelt de geschiedenis van zijn familie. Deze familie woonde aan het Houtplein 15 in Haarlem. Daar was ook hun de juwelierszaak gevestigd, juwelierszaak Cohen, na de oorlog Stuurman & Cohen. Dit pand is inmiddels gesloopt. Twee broers, Max en Eddie, hebben de oorlog overleefd. Hun ouders en zusje Elly zijn in de oorlog omgekomen.

Kijk voor het hele programma op https://www.openjoodsehuizen.nl/nl/page/4416/haarlem. De toegang is gratis.De eerste bijeenkomst is om 10.00 uur, de laatste om 16.00 uur.

Dit is een greep uit een scala aan belangrijke verhalen over het joodse leven in de Tweede Wereldoorlog. De adressen en namen die vermeld staan op de website www.joodsmonument.nl vormen het uitgangspunt voor de herdenkingsbijeenkomsten. Het joods Monument is het digitale monument ter nagedachtenis aan de joden in Nederland die tijdens de Holocaust zijn vermoord.