• Tweedejaarsstudenten Informatica bij Inholland Haarlem beantwoorden vragen van de mbo-studenten

    Nienke Koenders

Mbo-hbo keuzedelen: bewust kiezen voor een vervolgopleiding op het hbo

21-09-2018, 13:52 | Lezersnieuws | Fredy

Zo’n 120 mbo-studenten uit de regio kwamen donderdag 20 september naar Hogeschool Inholland Haarlem voor de kick-off van het keuzedeel ‘Voorbereiding hbo’. Dit traject helpt hen bij het maken van een bewuste keuze voor een eventuele vervolgopleiding op het hbo. De samenwerkende partners uit het mbo en hbo beogen hiermee uitval in het eerste jaar tegen te gaan. Daniëlle Leentjens, teamleider Informatica en Information Technology bij Inholland Haarlem: “Ons doel is om jonge mensen te begeleiden door ze bewust te maken van wat ze willen en kunnen.”

Diverse ROC’s, waaronder het Nova College en het Horizon College, hebben gezamenlijk met Hogeschool Inholland en HvA het programma samengesteld. Nico van Ham van het Nova College Haarlem is tevreden over zowel de samenwerking als het inhoudelijke programma. “Van oriëntatie en samenwerken tot onderzoeken en reflecteren, alles komt erin naar voren. Waar het vooral om gaat, is dat onze studenten na afloop een beargumenteerde keuze maken voor een hbo-opleiding en zich bewust zijn van de verschillen tussen het mbo en hbo.” 

In 2015 is de kwalificatiestructuur van het mbo herzien. Naast een basis- en een profieldeel volgen mbo-studenten nu ook een keuzedeel; voor verdieping, verbreding, zelfontwikkeling of oriëntatie op een eventuele vervolgstudie. Dit specifieke keuzedeel ‘Voorbereiding hbo’ is ontwikkeld voor ict-opleidingen, al ligt de nadruk vooral op hbo-vaardigheden in het algemeen. Het programma bestaat uit opdrachten en zes workshopdagen, afwisselend in Haarlem, Diemen of Amsterdam.

Joey, Jasper en Niek, tweedejaarsstudenten Informatica bij Inholland Haarlem, hebben alle drie hun mbo-diploma op zak. De hoeveelheid lesstof, het hoge tempo, de werkdruk en de zelfstandige manier van werken noemen ze als grootste verschillen tussen het mbo en hbo. Waarom zij hebben gekozen voor het hbo, is een van de vele vragen uit de zaal. Niek werkte na zijn mbo-diploma op de servicedesk van een bedrijf. “Dat zag ik mezelf niet nog jaren doen. Ik wilde verder. Met een hbo-diploma kan dat.”

De mbo-studenten hebben verschillende redenen om aan het keuzedeel deel te nemen. Een mbo-student heeft een duidelijk doel voor ogen. “Ik wil blijven groeien. Zo ben ik gestart op vmbo-kader, daarna door naar het mbo en dan nu naar het hbo. Ik gebruik dit keuzedeel om te onderzoeken hoe ik mijn doel ga bereiken.”