• Paul de Bree voor het gemeentehuis in Hillegom

    Johan Tempelaar

Het goede voorbeeld voor een gezonde generatie 2040

12-02-2019, 13:03 | Lezersnieuws | Berber

Rookvrije sportaccommodaties in Hillegom, Bennebroek en Vogelenzang

Een rookvrije generatie in 2040. Dat is één van de hoofdpunten uit het Nationaal Preventieakkoord, dat door ruim 70 organisaties uit zorg, bedrijfsleven, overheden en onderwijs is opgesteld. De Buurtsportcoaches van SportSupport geven hier invulling aan door sportverenigingen en -accommodaties te helpen om hun complex rookvrij te maken.

Paul de Bree éé n van de Buurtsportcoaches in de regio Hillegom, Bennebroek en Vogelenzang. Vanuit die rol verzorgt hij onder meer training en coaching. ‘Van sport op straat, bedoeld om kinderen vanaf jonge leeftijd met sport in aanraking te brengen, tot en met walking football met beginnend dementerenden’, vertelt Paul. Ook geeft hij in samenwerking met gymdocenten les op basisscholen, bijvoorbeeld in het project Talenttijd.

Naast het actief aanbieden van sport, treedt Paul op als verenigingsadviseur. Zo wordt hij ingeschakeld bij hulpvragen rondom bijvoorbeeld ledenwerving en -behoud, het vinden en trainen van kader/vrijwilligers of het op orde krijgen van financiën en sponsorbeleid. ‘De mensen bij de verenigingen moeten het uiteindelijk zélf doen’, vertelt Paul. ‘Bij veel verenigingen zie je echter dat mensen dingen doen ‘omdat het altijd zo gaat’. Vanuit SportSupport kunnen we onze kennis en ervaring inzetten om mensen andere ideeën en inzichten te brengen om de vereniging te versterken’.

Het werken aan rookvrije sportaccommodaties is de komende jaren een belangrijk aandachtspunt. ‘Als kinderen aan het sporten zijn terwijl hun ouders langs de lijn staan te roken, geef je natuurlijk een heel verkeerd voorbeeld. Je krijgt kopieergedrag, als ze op de sportclub zien dat roken normaal is, helpt dat natuurlijk niet. Door samen met verenigingen en eigenaren van sportaccommodaties over dat dat soort dingen na te denken én actie te nemen, willen we bijdragen aan die rookvrije generatie in 2040. Het makkelijkste dat je kunt doen is een bordje ‘rookvrij’ ophangen. Maar dat alleen is natuurlijk niet genoeg. Denk aan een rookvrije accommodatie waar voor de deur asbakken of asbaktegels zijn geplaatst. Dan heb je langs de lijn geen rokers meer, maar wel bij de ingang waar alle kinderen binnenkomen.

Lees het hele artikel op: https://sportsupport.nl/het-goede-voorbeeld-voor-een-gezonde-generatie-2040/