De eikenprocessierups: heb jij ‘m al gezien? Help mee om ze in kaart te brengen

23-05-2018, 13:48 | Lezersnieuws | Civity

De eerste eikenprocessierupsen duiken weer op. De harige rups kruipt in eikenbomen en zorgt voor veel overlast tussen mei en juni. Vroeger kwamen eikenprocessierupsen alleen voor in warme landen in Zuid-Europa maar ze zijn tegenwoordig ook op grote schaal in Nederland te vinden. Iedereen heeft wel eens zo'n typisch waarschuwingslint zien hangen om de eikenbomen waarop staat: pas op! Eikenprocessierups. De klachten door de kleine haartjes van het beestje zijn niet fijn: jeuk, blaasjes en puistjes, zwelling, geïrriteerde ogen en ontstoken luchtwegen.

 

De bestrijding van de eikenprocessierups kost gemeenten en andere beheerders veel inspanning. Het is belangrijk om de verspreiding van deze rupsen goed in kaart te brengen, zodat overlast tot een minimum beperkt blijft. Op plekken waar mensen sport beoefenen, spelen of fietsen kan overlast ontstaan. Het is belangrijk dat iedereen goed blijft melden waar de eikenprocessierups zit. Alleen dan is te voorkomen dat kinderen, sporters, honden en paarden last krijgen van de vervelende ''brandharen''.

 

Om het melden makkelijker te maken, is er nu een gebruiksvriendelijke app te vinden in de App- en Google Play store: Jeukrups. Daarnaast is de applicatie ook te bezoeken op de site www.jeukrups.nl. Dagelijks komen er meldingen bij en wordt de kaart gevuld met de locaties van de rupsen. Iedereen kan de locatie van de rups eenvoudig melden (mét foto). Hoe meer meldingen, hoe beter het inzicht en hoe groter de kans op een effectieve bestrijding.

 

Zie je ergens de eikenprocessierups? Meld hem via www.Jeukrups.nl of via de Jeukrups App in App-/Playstore