• Nu oase van rust, straks snelweg voor 8000 fietsers en scooters

    Caroline Coehorst

Zaterdag 25 november: 1e actiedag tegen de Dolhuysbrug

22-11-2017, 01:01 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 25 november 2017, 14:00 tot maandag 25 december 2017, 15:58

Locatie:

Schotersingel , Haarlem
Dolhuys - museumcafe
Haarlem

Op zaterdag 25 november voert actiegroep 'Een brug te ver Haarlem' actie tegen de aanleg van een tweebaansfietspad dwars door onze mooie, historische Bolwerken en de aanleg van de Dolhuysbrug over de Schotersingel. De actie vindt plaats rondom museum Het Dolhuys en start om 14.00 uur.

Actiegroep 'Een brug te ver Haarlem' bestaat uit inwoners van verschillende Haarlemse wijken. Samen met de wijkraad Frans Hals strijden we tegen het doortrekken van het fietspad 'de Rode Loper' dwars door het Bolwerkenpark en de smalle Kennemerstraat, en de aanleg van de peperdure Dolhuysbrug. De Bolwerken zijn een monumentaal stadsgezicht. Iedereen in Haarlem kent deze unieke plek en voor heel veel Haarlemmers is dit prachtige stadspark een groene oase van rust en ontspanning.

Vijf redenen waarom de Dolhuysbrug er niet moet komen:

1. De aanleg van de brug en het doortrekken van de Rode Loper tast monumentaal groen aan en waarschijnlijk moeten er enkele (monumentale) bomen worden gekapt.

2. De brug lost de drukte met fietsers achter het station niet op, maar verplaatst de drukte slechts.

3. De route door de Kennemerstraat en het park is onveilig voor kinderen, fietsers, voetgangers en recreanten.

4. Het recreatieve waarde van het gebied rondom museum Het Dolhuys wordt ernstig aangetast.

5. De aanleg van de Dolhuysbrug gaat minstens 2,2 miljoen euro kosten en lost de fietsproblemen niet.

Het dossier Dolhuysbrug stamt al uit 2000. Interessant te melden is dat het plan nog nooit een meerderheid van stemmen heeft gekregen in de gemeenteraad of daarbuiten, maar iedere keer weer uit de kast wordt getrokken. Op dit moment is de raad verdeeld over het dossier: ChristenUnie, Groen Links, PvdA, D66, Lijst Aynan en Actiepartij zijn vóór de plannen, maar sommige van hen hebben (ernstige) bedenkingen over de aantasting van de Bolwerken. De andere partijen, met name CDA, SP, VVD, de Ouderenpartij, Lijst Mohr en Lijst van Zetten zijn ertegen. Ook andere stakeholders zijn tegen de plannen, zoals de Bomenwachters, de winkeliersvereniging Cronjé en verschillende wijkraden in Haarlem-Noord.

Haarlemmers kunnen hun stem laten horen en de petitie tekenen www.geenbrug.nl.