Wetenschappers Gerrit Glas en Arne Popma spreken in het Dolhuys over 'Het criminele brein'

23-02-2018, 14:20 | Lezersnieuws |

Datum:

dinsdag 13 maart 2018, 19:30 tot 22:00

Locatie:

Schotersingel 2, Haarlem
Dolhuys
Haarlem

Twee interessante breinlezingen van Brein in Beeld in het Dolhuys op dinsdag 13 maart van 19.00 (tot 19.30 uur inloop) - 22.00 uur

In 2017 werd Nederland opgeschrikt door een reeks huiveringwekkende moorden die, door social media, een groot deel van de samenleving bezighielden. Ook het aantal is angstaanjagend. Dat is namelijk fors gestegen met opvallend veel 'verwarde' verdachten, waarvan een gedeelte - net als sommige slachtoffers - minderjarig is. Criminologen hebben hun handen vol aan de analyse van deze trends.

De Italiaanse criminoloog Lombroso was er in de 19de eeuw al van overtuigd: criminelen hebben een aangeboren afwijking en je kunt ze daarom herkennen aan het gelaat en de vorm van de schedel. Dit bleek absolute onzin te zijn, maar de vragen die Lombroso fascineerden waren wel interessant: Hoe komt het dat iemand een crimineel wordt? Of zijn criminele gedragingen er al vanaf de kindertijd? Kunnen we, als we naar de werking van de hersenen kijken, begrijpen waarom sommige mensen gruweldaden begaan?

Deze vragen houden de forensische psychiatrie anno 2017 ook bezig, die met nieuwe technieken daadwerkelijk antwoorden kunnen vinden. Aangetoond is dat het brein van een crimineel wel degelijk afwijkingen vertoont. Psychiater en filosoof Gerrit Glas en psychiater Arne Popma vertellen over hoe een 'crimineel brein' kan ontstaan en beantwoorden vragen van het publiek. Ook is er een rondleiding die illustreert hoe de behandeling van (forensisch) psychiatrische patiënten tot nu toe is geweest.

Tickets zijn verkrijgbaar via www.ticketkantoor.nl/shop/baw

Voor meer informatie: info@breininbeeld.org of kijk op www.breininbeeld.org

Studenten en mensen met een museumjaarkaart betalen 7,50 Euro i.p.v. 9,50 euro.