Pakistaanse mensenrechtenactivist in Haarlem ikv Shelter City. 20 november, Informatieavond Pakistan

13-11-2017, 11:00 | Lezersnieuws |

Datum:

woensdag 22 november 2017, 20:00 tot 22:00

Locatie:

Lange Herenvest 122, Haarlem
Pletterij
Haarlem

Haarlem is sinds dit jaar Shelter City. Het Shelter City netwerk bestaat uit een groeiend aantal Nederlandse en internationale steden die jaarlijks één of meerdere internationale mensenrechtenverdedigers tijdelijk een veilig verblijf bieden. De mensenrechtenverdediger is drie maanden inwoner van de stad, waar hij/zij bewoners ontmoet en meedoet aan lokale evenementen en bijeenkomsten. De activist kan op adem komen en nieuwe netwerken aanboren. Meer over dit Shelter City project is te vinden op www.sheltercity.nl.

De Pakistaanse mensenrechten activist Zar Ali Khan is in dit kader vanaf 11 september 2017 drie maanden te gast in Haarlem. Zar werkt in Pakistan voor een NGO (niet gouvermentele organisatie) in de regio FATA, aan de grens met Afghanistan. De lokale bevolking daar wordt vermalen tussen Taliban, Pakistaanse leger en geheime diensten. Zar is al twee decennia actief in de Federale Bestuurde Stamgebieden in Pakistan (FATA). Hij werkt aan de bevordering en de bescherming van de rechten van de mensen uit deze gebieden. Vanwege het gevaar ontvoerd te worden door de Inter-Services Intelligence (ISI) van Pakistan, moest Zar zijn kantoor sluiten. Als gevolg hiervan begon hij social media te gebruiken om zijn vreedzame strijd voor te zetten en te berichten over mensenrechtenkwesties in de Federale Bestuurde Stamgebieden.

Zar Ali Khan wordt in Haarlem begeleid door de Pletterij en Vluchtelingenwerk.

Op woensdag 22 november is in de Pletterij een informatieavond over Pakistan. Drie sprekers zullen op deze avond aandacht besteden aan de situatie in Pakistan, waarover in Europa vaak weinig bekend is. De Pakistaanse politicologe Shumaila Anwar vertelt over de geschiedenis en de actuele situatie van Pakistan. Zij is afkomstig uit Rawalakot in Kashmir en presenteert zich als Humanrights defender. Ze heeft in Islamabad Political International relations gestudeerd en woont nu Utrecht.

Zar Ali Khan zal over zijn werk voor de mensenrechtenorganisatie in FATA spreken en over de problemen die hij daarbij ondervindt. Shumaila en Zar doen hun verhaal in het Engels.

Tenslotte komt een vertegenwoordiger van Amnesty International vertellen wat wij vanuit Haarlem kunnen blijven doen om Zar te steunen in zijn werk en wat te doen mocht hij onverhoopt worden gearresteerd.

De avond is in de Pletterij, Lange Herenvest 122 in Haarlem en begint om 20.00 uur. De toegang is vrij. Reserveren via www.pletterij.nl.