• Frits van Oostrom

    Ed van Rijswijk 2017

Lezing Frits van Oostrom over "Nobel streven" in Kennemer Boekhandel

30-09-2017, 15:31 | Lezersnieuws |

Datum:

vrijdag 13 oktober 2017, 20:00 tot 22:00

Locatie:

Kleverparkweg 3, Haarlem
Kennemer Boekhandel
Haarlem

Op vrijdag 13 oktober geeft Frits van Oostrom in de Kennemer Boekhandel een lezing over zijn langverwachte nieuwe boek Nobel streven: Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode, dat op 1 oktober 2017 verschijnt.

Rond 1372 kwam op het luisterrijke kasteel Santpoort Jan van Brederode ter wereld in de meest gezegende omstandigheden. Een kleine veertig jaar later sneuvelde hij roemloos, als ridderlijke huurling, in de fameuze Slag bij Azincourt. Nobel streven reconstrueert, als een historische detective, de loop van dit bizarre leven tot in verbluffende details. We vernemen hoe Jan van Brederode tot tweemaal toe met een enorm Hollands leger de Zuiderzee overstak voor oorlog tegen Friesland. Hoe hij naar Ierland reisde om in een onderaardse grot het helse vagevuur van Sint Patricius te voelen. En hoe zijn naam door heel Europa roemrucht zou worden.

Frits van Oostrom heeft de geschiedenis van Jan van Brederode, en heel de rijke wereld daaromheen, virtuoos gereconstrueerd en vervat in een meeslepend verhaal.

Over de auteur: Frits van Oostrom (1953) is sinds 2002 universiteitshoogleraar te Utrecht. Daarvoor was hij hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde te Leiden en gasthoogleraar aan Harvard University. Hij won zowel de AKO Literatuurprijs als de Spinozaprijs. Eerder verschenen van zijn hand o.a. Maerlants wereld en het tweeluik Stemmen op schrift en Wereld in woorden.

Zelf beveelt Van Oostrom de lezing in de Kennemer Boekhandel enthousiast aan: 'Kennemer harten kunnen sneller gaan kloppen bij dit boek waarin die streek een hoofdrol speelt zo durf ik wel te zeggen!'

Datum: vrijdag 13 oktober, aanvang 20.00 uur

Locatie: Kennemer Boekhandel, Kleverparkweg 3, Haarlem

Toegang: € 7,50, reservereb info@kennemerboekhandel.nl, tel 023-5251944