• Jan de Bray, Het kleden van de Wezen in het Armekinderhuis te Haarlem, 1663 (Scène links) Olieverf op doek 134,5 x 154 cm. Frans Hals Museum, Haarlem

    Frans Hals Museum, Haarlem

Lezing Dr. Pieter Biesboer over naastenliefde in de kunst op 7 december in de Nieuwe Kerk 20:00 uur

24-11-2017, 17:20 | Lezersnieuws |

Datum:

donderdag 7 december 2017, 20:00 tot 22:00

Locatie:

Nieuwekerksplein 28, Haarlem
Nieuwe Kerk
Haarlem

Lezing over naastenliefde in de kunst

Haarlem - Kunsthistoricus dr. Pieter Biesboer, oud-conservator van het Frans Halsmuseum, geeft op donderdag 7 december een lezing met als titel 'De naakten kleden: naastenliefde verbeeld in de kunst'. De lezing wordt vanaf 20.00 uur gehouden in de Nieuwe Kerk aan het Nieuwekerksplein in Haarlem ter gelegenheid van de jaarlijkse broodbankactie. De toegang is gratis en de kerk gaat om 19.30 uur open.

'De naakten kleden' is een van de Werken van Barmhartigheid, werken van naastenliefde voor de armen, zieken en andere hulpbehoevenden. Ze zijn gebaseerd op de woorden van Jezus uit het bijbelboek Mattheüs. Ze werden in beeldende voorstellingen verwerkt om gelovigen aan te moedigen goede werken te doen. Hierin bestond vanaf de Middeleeuwen een lange traditie, die na de Reformatie een andere invulling kreeg.

Pieter Biesboer geeft met dia's een overzicht van de ontwikkeling van het thema aan de hand van het werk van onder andere de Meester van Alkmaar en Caravaggio. Hij belicht ook werk van Haarlemse kunstenaars als Maarten van Heemskerck, Cornelis Cornelisz van Haarlem en Jan de Bray.

De broodbankactie gaat uit van de diaconieën van de Protestantse wijkgemeente Haarlem-Centrum en de Lutherse Kerk Haarlem en van Stem in de Stad. De Werken van Barmhartigheid uit Mattheüs staan vermeld op de middeleeuwse broodbank in de Grote of St.-Bavokerk.