Filosoof Tim De Mey verzorgt een inleiding over zijn boek Het voordeel van de twijfel.

05-02-2018, 12:10 | Lezersnieuws |

Datum:

woensdag 14 februari 2018, 19:30 tot 22:00

Locatie:

Oranjekade 1, Haarlem
Remonstrantse kerk
Haarlem

Tim De Meij heeft dit ontregelende boek geschreven voor het onderwijs aan VWO scholieren. Op de avond zelf gaat hij met de aanwezigen, waaronder VWO scholieren, na, hoe je zelfkritisch kan zijn.

Want zelfkritisch zijn is de kern van kritisch zijn. Het is durven twijfelen aan de eigen overtuigingen over hoe de wereld in elkaar zit, over wat we moeten doen en laten, en hoe we met elkaar en de wereld moeten omgaan. Niet zomaar genoegen nemen met de oppervlakkige, psychologische bevrediging die schijnbaar opgeheven twijfel bij gelegenheid lijkt te bieden, maar onvermoeibaar door blijven twijfelen totdat de onderliggende filosofische vragen beantwoord zijn.

Hiertoe onderneemt Tim De Mey een reis langs het metafysisch -, epistemologisch - en conceptueel scepticisme om uit te komen bij de voordelen van het wetenschappelijk scepticisme. Tijdens deze reis leer je om een geldige redenering op te zetten waarmee je bewijst dat wij niet in 'de grot van Plato' leven, geen 'brein in vat' zijn zoals in de Matrix en dat er echt mensen op de maan hebben gestaan.

Na de pauze wordt u uitgenodigd om met Tim De Mey, en met elkaar, van gedachten te wisselen.

Tim De Mey (1973) is docent theoretische filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en gastprofessor geschiedenis van de wijsbegeerte aan de Universiteit Gent. Hij studeerde wijsbegeerte in Gent, en logica, wetenschapsfilosofie en wetenschapsgeschiedenis in Helsinki. Zijn onderzoek spitst zich toe op de rol van verbeelding en creativiteit, zowel in het dagelijks leven als in wetenschap, kunst en filosofie. www.timdemey.nl