Debat bij de Pletterij in de reeks De Toekomst van de Democratie:De stand van de democratie

04-12-2017, 14:10 | Lezersnieuws |

Datum:

woensdag 13 december 2017, 20:00 tot 22:00

Locatie:

Lange Herenvest 122, Haarlem
Pletterij
Haarlem

"Democratie is de slechtste vorm van regeren op alle andere na die de geschiedenis heeft uitgeprobeerd." (Churchill, 1947)

We weten eigenlijk niet beter dan dat we algemeen kiesrecht hebben. Maar onze tevredenheid over wat er met onze stem gebeurt na verkiezingen neemt af. Politici worden gewantrouwd. De inrichting van de democratische staat is toe aan een renovatiebeurt.

Behalve praktische maatregelen, die op dit moment ook worden bestudeerd door de staatscommissie Remkes, is het belangrijk de grondslagen van onze democratie de revue te laten passeren. Hoe staat het met de grondwaarden vrijheid en gelijkheid? Vrijheid heeft het na de val van de Berlijnse muur gewonnen ten koste van gelijkheid. Hoe ver kan die ontwikkeling doorgaan? Moet gelijkwaardigheid niet terug op de agenda?

Daarover gaat de inleiding die Jan van Eeden op 13 december in de Pletterij verzorgt.

Door een nader te noemen coreferent wordt ingegaan op de inleiding, waarna debat met de zaal. Debatleider is Annemieke Windt.

De Pletterij is gevestigd aan de Lange Herenvest 122, 2011 BX Haarlem, De toegang is € 3,--, voor houders van de HaarlemPas en jongeren onder 25 jaar € 1,50. Het debat begint om 20.00 uur.