Columns

Columnist:

Lampe Belicht

Lampe belicht het krantenberichtje

Jarenlang hing bij ons op het toilet, met plakband op de tegels geplakt, een klein krantenberichtje uit de rubriek 'WieWatWaar' van de Volkskrant van februari 2004: "Jaap Lampe (1956) wordt met onmiddellijke ingang algemeen directeur van de Stadsschouwburg en het Concertgebouw in Haarlem.

Columnist:

Lampe Belicht

Lampe belicht de luxe

Hoe harder de zon schijnt in februari en april, hoe meer we ons zorgen maken over het klimaat, hoe duidelijker het wordt dat we terug moeten in luxe. We zijn natuurlijk ontzettend verwend in Nederland. Jarenlang groeide onze welvaart en was de sky letterlijk de limit.

Columnist:

Lampe Belicht

Lampe belicht leeftijd

Goede kunst is voor alle leeftijden. Zo, die staat. Maar is het ook waar? Kan een kind van 6 geboeid zijn door stevig teksttoneel? Ik denk dat er wel grenzen aan zitten, maar de gelauwerde jeugdtheatermaakster Liesbeth Coltof heeft mij altijd geleerd: kinderen begrijpen veel meer dan je denkt.

Columnist:

Lampe Belicht

Lampe belicht de schilderkunst

Als gevolg van mijn aangekondigde vertrek per 1 november, kijk ik vaker terug. Zo zaten we onlangs met de directies van de acht grote culturele instellingen aan tafel en dacht ik terug aan dit gezelschap toen ik in 2004 mijn entree maakte in Haarlem.

Columnist:

Lampe Belicht

Lampe belicht de straat

Onlangs stond er in de Volkskrant een artikel over helmplicht op een brommer en de bijbehorende foto van een jonge vrouw op een scooter was genomen op de Ceintuurbaan in Amsterdam. Op de achtergrond was het portiek van ons oude huis aan de Ceintuurbaan zichtbaar.

Columnist:

Lampe Belicht

Lampe belicht cabaretiers

Er zijn heden ten dage veel meer cabaretiers dan pak hem beet 15 jaar geleden. Het genre is hot. Veel artiesten beginnen tegenwoordig als stand-upper in een comedy club en als dat lekker gaat komen ze met een avondvullend programma.

Columnist:

Lampe Belicht

Lampe belicht flexwerken

Wij exploiteren twee gebouwen, de Philharmonie in het centrum van Haarlem en de Stadsschouwburg, iets buiten het centrum aan het Wilsonsplein. In beide gebouwen hebben we kantoren en al onze afdelingen werken voor beide gebouwen, maar in welk gebouw ga je dan zitten?

Columnist:

Lampe Belicht

Lampe belicht literatuur

Toen ik in 1975 besloot Nederlandse Taal- en Letterkunde te gaan studeren, was er een plaatsingscommissie om de studenten eerlijk over het land te verdelen. Er waren net niet te veel studenten om te gaan loten, maar je kon ook niet zo maar zelf kiezen waar je Nederlands ging studeren.

Pagina's