• Städtepartnerschaftsbüro Osnabrück

StadsambassadeurJanna Kamphof

Op 1 oktober begon mijn tweede jaar als stadsambassadeur. Ik kreeg vier nieuwe collega's uit de andere zustersteden van Osnabrück: Derby (Engeland), Twer (Rusland), Angers (Frankrijk) en Çanakkale (Turkije). Zo'n nieuwe groep collega's zorgt natuurlijk voor veel nieuwe inspiratie en ideeën, waar we direct mee aan de slag zijn gegaan. Het eerste resultaat is sinds afgelopen week online te zien: ons Instagramaccount @staedtepartnerschaftsbuero_os, waar we dagelijks een kijkje achter de schermen van het stadsambassadeurswerk geven.

Naast het opzetten van nieuwe projecten zou ik het komende jaar de bestaande projecten meer diepgang willen geven en nog meer Osnabrückers plezier te laten beleven aan Haarlem en de Nederlandse taal. Dat laatste zette ik meteen door tijdens een bezoek aan de volksuniversiteit van Osnabrück. Aan een groep cursisten die Nederlands leert en regelmatig over de grens gaat voor vakantie en werk, hoef je niet meer te vertellen hoe mooi Haarlem is; velen van hen zijn er zelf al eens geweest. Daarom bedacht ik iets anders.

In plaats van een USB-stick met daarop een klassieke presentatie nam ik een zelfgemaakte quiz over Haarlem en Nederland mee. 'Welke bekende Haarlemse schilder maakte dit schilderij?', vroeg ik bij een zelfportret van Frans Hals. En: 'Weet iemand hoe deze Nederlandse specialiteiten heten?' bij een afbeelding van bitterballen, pepernoten en tompoezen en bokkenpootjes (probeer die koekjesnaam maar eens uit te leggen). Het doel van de cursisten is om Nederlands te leren spreken en daarom gaven ze me niet alleen een kort antwoord op de vraag, maar vertelden bijvoorbeeld ook over hun bezoek aan het Frans Hals Museum of de laatste keer dat ze een tompouce met mes en vork probeerden te eten.

Een leuk gesprek kwam op gang bij de de vraag welke Haarlemse banketbakker in de negentiende eeuw beroemd werd met zijn chocoladepastilles. Droste kende bijna de hele groep wel en ook de typische cacao-blikjes hadden de meesten al eens gezien, maar die verpleegster die steeds kleiner wordt... 'Dat heeft een naam in het Nederlands?, vroeg iemand verbaasd. Het begrip Droste-effect vond iedereen maar fascinerend. 'Ik hoop dat ik dat woord binnenkort een keer kan gebruiken,' zei een dame enthousiast. 'Zo leren jullie nog eens iets anders dan anders', besloot de docent de les. Waarop ze gelijk moest uitleggen wat 'anders dan anders' betekent.

Voor vragen, opmerkingen of mooie nieuwe projectideeën ben ik bereikbaar via botschafterin-nl@osnabrueck.de of 00495413232123.