• Städtepartnerschaftsbüro Osnabrück

Column stadsambassadeur Janna Kamphof

Het is iets meer dan een jaar geleden dat ik een mail naar het IGS Osnabrück stuurde om te vragen of ze zin hadden in contact met een Haarlemse school. Dat hadden ze zeker. Een paar dagen later zat ik in een klaslokaal om plannen te smeden voor het eerste bezoek: het Rudolf Steiner wilde graag in de zomer van 2019 naar Osnabrück komen. Dat leek toen nog zo ver weg. Tussendoor ging ik in de AG Holland op bezoek: een groep leerlingen die een extra vak over de Nederlandse taal en cultuur heeft gekozen. Zij werden zo enthousiast van de foto's van en verhalen over Haarlem, dat we in juni besloten samen een dagje naar Haarlem te gaan. De Duitse scholieren werden onder andere rondgeleid door de Haarlemse. En in september kwam dan ook de vijfde klas van het Rudolf Steiner voor een dag naar Osnabrück. Het klikte tussen de scholen, de docenten en de leerlingen. Een goed begin van een mooie samenwerking.

De nieuwe AG Holland plant een driedaags bezoek aan Haarlem in januari 2020. Om de vijftien leerlingen alvast enthousiast te maken, mocht ik een lesuur overnemen. Ik vroeg de leerlingen waarom ze voor deze extra cursus hadden gekozen en niet bijvoorbeeld voor circus, roeien, capoeira of televisie. 'Ik ben met mijn ouders een paar keer in Nederland geweest, maar nog nooit in Haarlem. Ik vind het leuk om meer over Nederland te leren en straks bij een gastgezin te wonen,' vertelde een meisje. De jongen naast haar voegde daaraan toe dat hij met zijn familie dan wel veel reisde, maar dat zo'n uitwisseling voor hem een bijzondere manier van reizen is: 'Je ziet veel meer hoe een plek en de mensen echt zijn.'

We deden een quiz over Nederland en ik liet hun foto's van Haarlem zien. Ze wilden weten wat mijn lievelingsplekken in de stad zijn, zodat ze die zelf konden bezoeken in hun vrije tijd: het Teylers Museum, een café aan het Spaarne, de Vijfhoek, de boerderij met geiten in de Hout, de hofjes. 'Kan je in Haarlem ook lekkere friet met die gefrituurde dingen eten? Je weet wel, die zo knapperig van buiten en zacht van binnen zijn,' vroeg een van de jongens. Zijn klasgenoten vielen hem bij en riepen om de beurt typisch Nederlands eten. Tips voor cafés, snackbars en restaurants werden opgeschreven. 'Ik geloof dat we er volgend jaar maar een week van moeten maken,' besloot de docent lachend het lesuur.

De stedenband tussen Haarlem en Osnabrück leeft van uitwisselingen en ontmoetingen: Van scholen tot sportverenigingen, van muziekgroepen tot kunstenaars. Voor vragen, opmerkingen of mooie nieuwe projectideeën ben ik bereikbaar via botschafterin-nl@osnabrueck.de of 00495413232123.