• Janna Kamphof uit Velserbroek, oud-verslaggeefster van deze krant, is nu stadsambassadeur in Osnabrück.

    Städtepartnerschaftsbüro Osnabrück

Column stadsambassadeur Janna Kamphof

In een Osnabrückse boekhandel waren afgelopen week Nederlandse klanken te horen. De Haarlemse Dichtlijn was namelijk op bezoek in de Duitse partnerstad. Dit netwerk van Haarlemse dichters wil de interesse voor poëzie bevorderen en op zaterdagmiddag deden zij dit door de gasten uit Osnabrück mee te nemen op een tweetalige poëtische reis.

De poëziemiddag in boekhandel de Alstädter Bücherstuben was een onderdeel van de 'Internationale Wochen gegen Rassismus'. Dit is een jaarlijks in maart terugkerend project van de Duitse Stichting tegen Rassisme en in het kader hiervan stonden alleen al in Osnabrück 36 verschillende evenementen gepland, zoals lezingen, workshops, een circusvoorstelling, muziek... en dit jaar dus voor het eerst een voordracht van Haarlemse dichters!

Tussen de kinderboeken en de romans, op een kleine verhoging in de boekwinkel droegen Demi Baltus, Marten Janse, Monika Joras en Anneruth Wibaut hun eigen werken voor. Zij vertelden over liefde, vluchtelingen, tolerantie, oorlog, vriendschap en nog veel meer. Soms uit het hoofd, soms met een bundel in de hand. Soms in het Nederlands en soms in het Duits. Maar eigenlijk maakte de gelezen taal nauwelijks uit, want de expressie en kracht waarmee de Haarlemse dichters hun teksten voordroegen, zorgde ervoor dat iedereen ademloos zat te luisteren. Slechts af en toe verbrak vrolijk gelach of instemmend gemompel de stilte.

Zangeres Yvonne Wijers sloot de middag muzikaal af door Duitse teksten, geschreven door dichter Marten Janse, te zingen. Na deze muzikale afronding kwamen de dichters en gasten met elkaar in gesprek. Het ontstaan van bepaalde gedichten werd uitgelegd, een paar regels uit de voorgedragen teksten werden spontaan vertaald en er was hier en daar nog ruimte om een extra gedicht voor te lezen. Ook werden er gauw nog gedichten gekopieerd en contactgegevens uitgewisseld. In het publiek bleken ook dichtende Osnabrückers te zitten, wat zorgde voor levendige gesprekken. Enthousiast door het succes van de middag heeft de Haarlemse Dichtlijn nu ook Osnabrückse dichters uitgenodigd om deel te nemen aan het Poëziefestival op 30 mei in Haarlem.

Dit nieuwe project is ontstaan door een toevallig contact via mijn Facebookpagina 'Stadsambassadeur Haarlem-Osnabrück'. Heeft u ook een mooi idee voor een uitwisseling tussen de twee partnersteden? Ik sta altijd open voor ideeën, vragen en opmerkingen. Ik ben bereikbaar via Facebook, telefonisch via +495413232123 of op het e-mailadres botschafterin-nl@osnabrueck.de.