Multidisciplinair evenement op terrein Elswout

OVERVEEN De derde editie van Nazomer Nachtlicht wordt dinsdag 19, woensdag 20 en donderdag 21 september gehouden op het circa 85 hectare grote Landgoed Elswout, eigendom van Staatsbosbeheer. Het betreft volgens de organisatie 'een multidisciplinair creatief evenement, waarbij uitvoerende en beeldende kunst samenkomen met de schoonheid van de natuur'.

Dit initiatief beslaat een avondwandeling met een lengte van circa 2,5 kilometer, die bezoekers in groepjes langs de kunstvormen leidt. Zij lopen over een pad dat aan weerszijden is verlicht door kaarsen in lampions. Onderweg worden de deelnemers verrast door zeven artistieke optredens en beeldende kunst.

VERWONDEREN Voorzitter Merijn de Steur: ,,Ook de bomen, elfenbankjes, heuvels met mos en wateren worden belicht. Persoonlijk, intiem, sprookjesachtig, mysterieus, lieflijk, duister en licht tegelijk. Doel hierbij is: mensen bewegen, inspireren en verwonderen door het gebruik van de combinatie kunst en natuur. De rijke historie en magische uitstraling maken deze plek bijzonder geschikt voor het creëren van een onvergetelijke ervaring.''

De Haarlemse lakenkoopman Carel Molijn stichtte het landgoed in 1634. Tijdens elke modegril onderging de tuin een gedaanteverandering. Aanvankelijk had het de Franse landschapsstijl. Sinds de achttiende eeuw is het ingericht in de Engelse landschapsstijl.

RIJKSMONUMENT Elswout is nu een rijksmonument, dat een rijk planten- en dierenleven kent. In de 100 tot 200 jaar oude bomen zitten veel holenbroeders. Daarnaast bloeien er bijna het hele jaar stinzenplanten, waardoor met name in het vroege voorjaar grote delen van de buitenplaats veranderen in een bloemenzee. Ook ziet men er statige bomenlanen met indrukwekkende zichtassen. Omgevallen bomen vormen een voedingsbodem voor paddenstoelen. Meer informatie staat op nazomernachtlicht.nl.